Lääketiede  •  14.11.2022

Hieman pidempi maanantai

Toinen viikko syyslukukauden viimeistä jaksoa lähti tänään käyntiin, ja voin sanoa että viikko alkoi erittäin pitkällä päivällä. Minulla oli ensin rytmihäiriö-ryhmätyö 8.00-11.00. Ryhmätyössä kävimme läpi 15 potilastapausta esitietoineen ja EKG-kaavioineen ensin yksin, sitten pienryhmissä ja lopulta vielä koko luokan kesken. Vaikka välillä tuntuu, että osaan lukea EKG:tä, ovat nämä ryhmätyöt hyviä maanpinnalle pudottajia. Osaan tunnistaa normaalin EKG:n poikkeavasta, mutta moni tila/sairaus näyttää EKG:ssa lähes samalta, joten näiden erottaminen voi olla todella vaikeaa. Kyllä me ryhmäni kanssa onneksi muutama saatiin diagnosoitua lopulta oikein.

Tämän jälkeen meillä oli 2 tunnin hyppytunti, jonka aikana kävin kaverini kanssa Taysissa syömässä, ja sitten haimme kulkulätkät ensi viikon Acutan iltapäivystystä varten. Olemme siis menossa ensi viikolla yhtenä iltana 16–22 Acutaan, eli Taysin ensiapuun seurailemaan. Jos hyvä tuuri käy, pääsemme itsekin myös tekemään erilaisia asioita. Varmasti vastaan tulee anamneesin ottamista, perustutkimuksia, auskultointeja yms., mutta hyvällä tuurilla voimme myös päästä esimerkiksi tikkailemaan. Illat ovat usein todella kiireisiä ensiavussa, joten katsotaan mitä siitä tulee. Tästä kuitenkin enemmän ensi viikolla.

Olimme varanneet hyppytunnille gynekologian harjoitusluokan, jossa pääsimme harjoittelemaan keskenämme gynekologisen statuksen tekemistä. Meillä on kuun lopussa tulossa taas kliinisten taitojen evaluaatiot, kuten keväällä, jotka tulee päästä läpi ennen kesätöiden alkua. Meitä voidaan pyytää tekemään mitä vain tähän mennessä opetettua kliinistä taitoa. Viimeksi kohdalleni osui: ääniraudan ja audiogrammin käyttö (kuulon tutkiminen), gynekologinen status, jänneheijasteet, rokottaminen, elvytys, nestehoito, suturointi sekä steriilien hanskojen pukeminen ja pois ottaminen. Tällä kertaa uskon, että vuorossa on verinäytteenotto ja/tai kanylointi, keuhkojen ja sydämen auskultointi, manuaalinen verenpaineen mittaus, tuki- ja liikuntaelimistö tutkiminen sekä ehkä näön ja silmien tutkiminen. Nämä ovat kuitenkin vain täysin arvauksia, joten katsotaan parin viikon päässä olinko oikeassa.

Harjoittelun jälkeen meillä oli vielä kaksi luentoa liittyen gynekologisiin sekä synnytykseen liittyviin hätätilanteisiin. En yleensä ole enää korona-ajan jälkeen katsonut luentoja paikan päällä, vaan tykkään tehdä muistiinpanot kotona omassa tahdissa, mutta nämä asiat liittyvät syväreihini ja luennoitsijana oli ihana syväri”ohjaajani” joten oli pakko jäädä vielä nämä seuraamaan. Odotan todella innolla ensi kevään gynekologian jaksoa, varsinkin nyt kun kuulin tänään, että juuri tämä ihana ohjaajani on opettajana juuri minun jaksossani.

Joskus tällaisia päiviä, mutta onneksi tälle viikolle mahtuu myös yksi kokonainen vapaapäivä ja pari muutenkin kevyttä päivää. Pitää alkaa valmistautua klinikkaan, sillä jos preklinikka tuntuu välillä raskaalta, on klinikka vieläkin raskaampi. Klinikassa ollaan aika lailla ti-pe 8–16 ilman ylimääräisiä vapaapäiviä tms. Toisaalta on myös aivan erilaista olla sairaalalla kuin opiskella itsenäisesti tunteja päivässä. Näistä pitkistä päivistä pääsette varmasti kuulemaan vielä moneen kertaan seuraavien kuukausien aikana, joten lisää niistä myöhemmin.

Hyvää alkavaa viikkoa!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01