Lääketiede  •  28.03.2023

Helpotusta lääketieteen pääsykoestressiin

Lääketieteen pääsykokeeseen on alle kaksi kuukautta ja yhteishaku on tehty. Oon huomannut, että jos jonkun kanssa tulee puhetta yhteishausta tai pääsykokeesta niin tulee pieni ”paniikki”. Paniikki sen takia, koska oon jäljessä lukusuunnitelmasta, mutta tiedän, että oon tehnyt kuitenkin parhaani. Toisaalta samalla tulee pieni innostus pääsykokeesta.

Oon aina ollut kova jännittämään ja varsinkin ennen suoritusta (ei niinkään suorituksen aikana) jännitys saattaa kasvaa tosi suureksi. Jännitys aiheuttaa mulla ihan fyysisiä oireita kuten vatsakipuja ja oksettavaa oloa. Oon nyt yrittänyt pohtia tapoja, joilla helpottaa jännitystä ja sen aiheuttamia oireita. Myös ennen harjoituspääsykokeita on jännittänyt, mutta tiedän, että pääsykoepäivänä jännitys on moninkertainen. Onneksi on vielä aikaa harjoitella koetilanteita harjoituspääsykokeilla ja näin oppia vielä enemmän omasta jännityksestä ja sen lievittämisestä.

Mistä olen saanut apua stressin ja jännityksen lievittämiseen?

Oon huomannut, että rauhalliseen hengitykseen keskittyminen auttaa jo paljon. Muita tapoja jännityksen lievittämiseen mulla on oman lempimusiikin kuuntelu ennen koetta nostattamaan (itse)varmuutta. Musiikki myös rentouttaa ja auttaa siirtämään ajatukset muualle.

Lisäksi mulla auttaa tummasuklaapalan syöminen, koska siitä tulee hyvä fiilis. Riittävät yöunet auttaa myös sietämään jännitystä, koska väsyneenä jännitän jostakin syystä enemmän ja reagoin siihen voimakkaammin.

Jos oot siis itse myös kova jännittämään niin kannattaa miettiä mitkä pienet asiat (joita on helppo toteuttaa) vie stressiä pois ja mitkä asiat saa itselleen hyvän fiiliksen siinä hetkessä, kun tarvii tsemppiä jännitykseen. Näitä voit itse hyödyntää lähes aina kun jokin alkaa jännittämään ”liikaa”.

Stressiä mulla ei vielä pääsykokeesta ole, mutta eiköhän sekin kohta ala. Toisaalta oon osannut tasapainottaa hyvin lukemista ja töitä kivoilla harrastuksilla, kuten uinnilla, retkeilyllä ja valokuvaamisella.

Blogiterveisin,
Emilia

Emilia T

Moi!
Olen Emilia, 23-vuotias keväällä valmistunut sairaanhoitaja Espoosta. Haen ensi keväänä lääkikseen pääsykokeella, koska ensikertalainen en enää ole. Lukiosta olen valmistunut 2017. Vapaa-ajallani tykkään olla luonnossa ja retkeillä sekä kuvata lintuja.

Tässä blogissa kerron rehellisesti matkastani kohti lääkistä. Minun kuulumisia pääsee myös kurkkaamaan instagramissa opiskelutililtä @studieswithemilia, jonne päivittelen tarkemmin opiskelukuulumisiani.