Yleinen  •  16.12.2021

AMK- ja yliopistohaku - FAQ eli usein kysytyt kysymykset

Hakuprosessi suomalaisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin on yksinkertainen, mutta haku vaatii myös ennakkotietoa ja huolellisuutta. Kokosimme hakuprosessisi avuksi usein kysytyt kysymykset vastauksineen, jotta löydät kaiken tarvittavan tiedon yhdestä paikasta.

Tutustu myös ylioppilaskirjoituksiin, ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin valmentaviin valmennuskursseihimme!

 

Milloin yhteishaku järjestetään?

Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään kolme kertaa vuodessa: kaksi hakua keväällä ja yksi haku syksyllä. Suurimpaan osaan koulutuksista voi hakea vain kevään toisessa yhteishaussa, sillä syksyn ja kevään ensimmäisessä haussa hakukohteita on tarjolla selvästi vähemmän. Seuraava yhteishaku suomen- ja ruotsinkielisiin koulutuksiin järjestetään 16.3. klo 8.00 – 30.3. klo 15.00.

 

Missä yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin voi hakea?

Haku tehdään Opintopolku.fi -sivustolla sähköisellä hakulomakkeella. Lomake täytetään henkilötunnuksella ja sähköpostiosoitteella. Muista täyttää hakemus huolellisesti!

 

Kuinka moneen hakukohteeseen on mahdollista hakea ja pitääkö niistä valita mieleisin hakukohde?

Voit hakea yhteishaussa kuuteen eri hakukohteeseen. Koulutukset on asetettava mieluisuusjärjestykseen siten, että ensisijainen hakukohteesi on ensimmäisenä. Voit muuttaa hakukohteiden järjestystä vain yhteishaun aikana. Hakuajan päättymisen jälkeen valintasi on sitova ja alemmat hakutoiveesi peruuntuvat, jos tulet valituksi ylimpään hakutoiveeseesi.

 

Voinko hakea ammattikorkeakouluun kahdelle eri linjalle saman ammattikorkeakoulun sisällä?

Voit hakea saman ammattikorkeakoulun eri koulutusohjelmiin.

 

Mitä valintakoeyhteistyö tarkoittaa?

Joillakin aloilla, kuten kauppatieteissä ja lääketieteissä, on käytössä valintakoeyhteistyö. Valintakoeyhteistyöllä tarkoitetaan tyypillisesti sitä, että voit olla mukana useamman eri yliopiston tai ammattikorkeakoulun saman alan valinnassa yhdellä koesuorituksella. Koesuorituksesi siis huomioidaan useassa hakukohteessa. Joissakin tapauksissa voit myös hakea eri aloille yhdellä kokeella, kuten psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyössä.

 

Pitääkö valintakokeeseen osallistua, jos hakee todistuksella?

Valintakokeeseen ei ole pakko osallistua. Kokeeseen kuitenkin kannattaa osallistua, vaikka hakisitkin todistuksella. Todistusvalinnan tuloksia ei välttämättä julkaista kaikilla aloilla ennen valintakoetta. Hakukohteiden pisterajat myös vaihtelevat vuosittain, eivätkä edellisen vuoden minimipisteet välttämättä enää riitä sisäänpääsyyn seuraavana vuonna.

 

Milloin korkeakoulujen valintatiedot julkaistaan?

Kevään ensimmäisen yhteishaun tulokset julkaistaan viimeistään kesäkuun alussa. Kevään toisen yhteishaun osalta todistusvalintojen tulokset julkaistaan toukokuun loppuun mennessä ja valintakoevalinnan tulokset julkaistaan heinäkuun alkupuolella.

Syksyn yhteishaun tulokset julkaistaan yleensä marraskuun loppuun mennessä.

 

Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään, ota yhteyttä asiakaspalveluumme!

0207 280 340
vkinfo@valmennuskeskus.fi