Lääketiede  •  21.02.2018

Hajautuksesta

Meitä kolmannen vuoden kandeja taitaa olla noin 150 kappaletta. On siis aika selvää, että kaikki eivät millään mahdu samaan aikaan Turun sisätautiosastoille. Hajautus –siinä ratkaisu ongelmaan.

Hajautuspaikkoja ovat Pori, Vaasa, Salo ja Uusikaupunki. Itse olin viimeiset kaksi klinikkaviikkoa Porissa. Tiedekunta kustantaa matkat hajautuspaikkaan ja yöpymisen siellä, joten omaa rahaa tähän ei tarvitse käyttää. Ryhmiä, joilla on opetusta ainoastaan Turussa, taitaa olla kaksi kappaletta, joten lähes kaikkien täytyy jossain vaiheessa lähteä hajautukseen, halusi tai ei.

Kuten sanottu, itselläni on kaksi viikkoa hajautusta takana Porissa, ja sen perusteella kirjoitan nyt omia mielipiteitä hajautukseen liittyen. Ensimmäisenä mieleeni nouseva asia on Porin opetus, joka oli todella todella hyvää! Meille oli koko kahdeksi viikoksi varattu erikoislääkäri, joka käytännössä oli kanssamme koko tuon ajan. Turussa olemme tähän asti olleet lähes omillamme, joten tämä ”yksityisopetus” tuntui aivan loistavalta. Kävimme lääkärimme kanssa katsomassa yhdessä osaston potilaita, keskustelimme erilaisista potilastapauksia, ja hän opetti meille tärkeitä asioita. Voisimme siis aina kysyä, kun mieleen tuli jotain kysyttävää, koska lääkäri oli koko ajan kanssamme. Turussa olemme olleet yksin lukuunottamatta yksittäisiä pienryhmäopetuksia. Tuntuu, että opin tuon kahden viikon aikana valtavasti uutta.

Asuin Porissa pienessä kolmiossa kahden ystäväni kanssa, jotka ovat samassa klinikka ryhmässäni. Tietääkseni asuntolassa on myös joitain yksiöitä, mutta uskoisin, että kaksiot ja kolmiot ovat yleisempiä. Sama asunto pitää siis jakaa muiden kandien kanssa. Meillä yhteiselo meni oikein mukavasti ilman mitään erimielisyyksiä. Huomasin kuitenkin, että mitä pidempään hajautus oli jatkunut, sitä enemmän aloin jo kyllästyä asuntola-elämään. Omaa kotia ja omia rutiineja alkoi siis jo tulla vähän ikävä. Hajautukset kestävät kuitenkin yleensä sen yksi-kaksi viikkoa, joten en näe tätä sen suurempana ongelmana; kyllä kaikkien pitää pari päivää hieman ankeammissakin paikoissa pystyä elämään.

Iltakävelyt ystävien kanssa joka päivä, lettujen ja itsetehtyjen sämpylöiden syönti koko ryhmän kesken ja ystävänpäivän vietto vähän ankeassa asuntolassa banaanilettuja, jäätelöä ja uunihedelmiä syöden. Ilman hajautusta ei näitäkään juttuja olisi tullut koettua.

Seuraava hajautus mulla onkin jo tasan kuukauden kuluttua, missäs muuallakaan kuin porissa. Onneksi siihen mennessä ehtii olla hetken aikaa kotonakin.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.