Lääketiede  •  26.11.2021

Haasteiden ja onnistumisten täyteinen luku-urakka

Minulla oli syksyllä ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset, jotka olivat samalla ensimmäiset tärkeät kokeet, jotka määrittävät tulevaisuuttani. Haen keväällä ensimmäistä kertaa yhteishaussa yleislääketieteelliseen opiskelemaan, ja sinne päästäkseni tarvitsen joko hyvän ylioppilastodistuksen tai erinomaista osaamista pääsykokeessa. Töitä on siis tiedossa paljon, vaikka ylioppilaskirjoitukset menivätkin mallikkaasti.

Syksyn kirjoituksiin luin kolmea ainetta ja lukemisessa täytyi huomioida, että saan luettua kaikkia aineita tarpeeksi. Olin onneksi jo lukion aikana tehnyt kursseilla suuren työn ja opetellut keskeiset asiat, joten uutta opeteltavaa ei varsinaisesti ollut. Lukiossa tehty työ onkin ehdottomasti yksi suurimpia vahvuuksiani lääkikseen hakiessa. Olen tällä hetkellä lukiossa kolmatta vuotta, joten asiat ovat tuoreena mielessäni. Olen myös käynyt kaikki kurssit, joita lääkiksen pääsykokeissa tentataan. Enää puuttuu tiedon syventäminen pääsykoevaatimusten tasolle.

Todistusvalinnan tulokset tulevat vasta hieman ennen pääsykoetta tai sen jälkeen, joten joudun opiskelemaan ylioppilaskirjoitusten lisäksi pääsykokeeseen. Haasteeksi saattaakin muodostua lukemismotivaation ylläpito vielä kevään kirjoitusten jälkeen. On myös hankala arvioida, mitä kannattaa opiskella kunnolla kirjoituksia varten ja mikä jättää kirjoitusten jälkeiselle ajalle. Kemiasta ja biologiasta minulla on jo laudatur, joten niiden kertaaminen pääsykokeita varten jää pääasiassa kirjoitusten jälkeiselle ajalle. Lääkis online tammikuu 2022 -kurssin puitteissa tulee tosin kertailtua niitäkin jo hyvissä ajoin.

Yksi suurimmista heikkouksistani on se, etten tiedä, mistä aloittaa opiskelu. Valmennuskurssit tuovatkin tähän helpotusta ja pystyn seuraamaan niiden rakennetta helposti. Valmennuskursseilta saan tarvittavat kertausmateriaalit ja oman järjestelyn varaan jää pelkästään aikatauluttaminen. Olen aina opiskellut pääsääntöisesti fiilispohjalta, eli koulukirjat eivät päädy käteeni, jos ei vain yksinkertaisesti huvita opiskella. Syksyn kirjoituksiin lukiessa fiilistä löytyi, mutta koulu ja työt veivät aikaa, joten kiire meinasi tulla. Lopulta sain kuitenkin luettua itselleni tarpeellisen määrän ja tavoitteideni mukaisesti. Kevään kirjoituksiin ja pääsykokeisiin lukemisessa eniten pelottaakin ajan riittävyys.

Olen aina ollut kiinnostunut ”lääkisaineista” ja se tuokin valtavaa helpotusta luku-urakkaan. Sisäinen motivaatio onkin yksi vahvuuteni, sillä haluan aidosti oppia asioita ja edetä kohti tavoitettani. Lukion aikana minulla on ollut suurimmaksi osaksi erinomaiset opettajat minulle tärkeissä aineissa, ja siksi olenkin oppinut koulussa asioita hyvin. Lukiossa on korostunut motivoivan opettajan tärkeys, sillä en olisi varmasti menestynyt kursseilla yhtä hyvin, jos opetus olisi ollut tylsää.

 

Meeri Lamberg, lääketieteen valmennustestaaja
Instagramissa @meerilamberg

Lääkikseen 2022.

Lääkiksen valmennustestaajat

Tässä blogisarjassa lääketieteen valmennustestaajat esittäytyvät ja kertovat omasta hakuprosessistaan. Blogikirjoitukset tarjoavat vertaistukea ja aitoja kokemuksia lääkiksen hakuprosessista.