Kauppatiede  •  22.03.2022

H-hetki eli pääsykoepäivä

Itse asuin pääsykokeen aikaan Helsingissä, joten kävin tekemässä kokeen Aalto-yliopistossa, joka oli lähin kampus, jossa kauppatieteen pääsykokeen pystyi tekemään. Koe pidettiin viime vuonna klo 12-15, joka on sama kuin tänäkin vuonna. Aamulla heräsin hyvissä ajoin klo 10 aikaan, jotta kerkeän rauhassa suorittamaan kaikki aamutoimet ja valmistautumaan lähtöön. Olin jo edellisenä iltana laittanut kaikki tarvittavat tavarat valmiiksi, jotten varmasti unohtaisi mitään aamulla unen pöpperössä. Näitä kokeessa tarvittavia tavaroita olivat mm. henkilöllisyystodistus ja kuulakärkikynä. Vesipullon sai myös ottaa mukaan. Kauppiksen kokeessa käytetty nelilaskin jaettiin kaikille koetilassa, eli omaa laskinta ei tarvinnut ottaa mukaan. Myös kaikki mahdolliset lisämateriaalit ja suttupaperit jaettiin koetilassa.

Kuljin kokeeseen autolla, joten pääsin aika sujuvasti 20 minuutissa paikalle, ruuhkaa oli hieman kampuksella ja sen läheisyydessä. Vaikka olin hyvissä ajoin, ruuhka tuotti hieman stressiä. En kuitenkaan ollut ruuhkassa jumissa montaakaan minuuttia, joten pääsin etsimään parkkipaikkaa. Aallon kampusalue tuntui käsittämättömän suurelta ja mietin, että miten tulen löytämään oikean sisäänkäynnin mikä minulle oli etukäteen määrätty. Sain autoni kuitenkin parkkiin aivan oman sisäänkäyntini lähelle, joko ymmärsin ohjeet hyvin, tai sitten minulla kävi vain hyvä tuuri. Hetken päästä olinkin jo odottelemassa sisäänkäynnillä muiden joukossa.

Kampuksella seisoi ympäriinsä henkilöitä, jotka auttoivat oikean sisäänkäynnin löytämisessä. Jokaiselle kokeeseen tulijalle on määrätty tietty sisäänkäynti, ja sen avulla nämä infohenkilöt kertovat minne täytyi mennä. Minun sisäänkäynnilläni meitä kokeen tekijöitä oli ehkä muutamia kymmeniä, ja muutamia yliopiston opiskelijoita, jotka saattoivat meidät oikeisiin koetiloihin nimen mukaan. Heidän nimilistastaan pystyi varmistamaan, että on tullut oikeaan paikkaan. Kun sain varmistuksen että olen ajoissa oikeassa paikassa, olo hieman helpottui. Enää täytyy tehdä koe.

Sen jälkeen kun meidät oli saatettu koetilaan, menimme ennalta määrätyille paikoille istumaan. Käytettävissä oleville paikoille oli valmiiksi jaettu koepaperit. Paikalle istuttuani, kokeilin minulle jaetun laskimen toimivan. Koe taisi alkaa joitakin minuutteja klo 12 jälkeen, joka tarkoitti että se päättyykin saman verran yli 15. Tällöin koeaika on tasan 3 tuntia.

Kokeen aikana pidin yhden vessa-/verryttelytauon, jota suosittelen kaikille. Koe oli hyvin nopeasti ohi, ja tunteet olivat hieman pelokkaat kohdallani. Pelokkaat koska tiedän, että pärjäisin kokeessa huomattavasti paremmin, jos aikaa olisi ollut vähän lisää. Jätin vastaamatta jopa 11/40 kysymykseen, joista vaan noin puolet olisin jättänyt vastaamatta jos aikaa olisi ollut enemmän. En siis aikarajan takia kerennyt edes kunnolla lukea joitakin tehtäviä tai niiden aineistoa, eikä arvaaminen kannata, koska vääristä vastauksista vähennetään pisteitä. Tiukka aikaraja on kuitenkin osa kokeen haastetta, joten sille ei voi mitään. Tiesin kuitenkin osaavani asiat aika hyvin, joten niiden tehtävien mihin vastasin, täytyisi todennäköisesti olla suurimmaksi osaksi oikein. Kokeen jälkeen ajoin suoraan kotiin tietämättä yhtään, mihin kouluun saattaisin päästä, vai pääsenkö mihinkään.

Laskin kokeen jälkeen, että 29 vastauksestani yksi saisi olla väärin, jotta vuoden 2020 pisterajoilla pääsisin ykköshakukohteeseeni Aaltoon. 2. kohde minulla oli Turku, 3. Lappeenranta ja 4. Vaasa. Lopulta minulla oli kolme väärää vastausta. Pisteilläni pääsin Lappeenrantaan LUT-yliopistoon, joka lopulta on osoittautunut todella hyväksi vaihtoehdoksi. Olen tyytyväinen kouluuni, enkä tiedä vaihtaisinko enää toiseen.

Koepäivä voi siis olla stressaava, mutta kaikki tulee varmasti sujumaan moitteettomasti kun muistaa varata kaikelle tarpeeksi aikaa ja varmistaa moneen kertaan, että kaikki tarvittava on mukana ja tiedät mihin mennä. Kun olet päässyt oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, niin menestyminen on enää osaamisesta kiinni. Opiskele siis niin hyvin kuin pystyt, jotta voit olla itsevarma osaamisestasi.

-Lauri

Lauri S.

Lauri S

Olen 20-vuotias ensimmäisen vuoden kauppatieteiden opiskelija Helsingistä. Opiskelen LUT Yliopistossa Lappeenrannassa. Pääainetta en ole vielä valinnut, mutta tulen valitsemaan todennäköisesti strategisen rahoituksen tai kansainvälisen markkinoinnin.

Kävin Valmennuskeskuksen valmennuskurssin kahtena vuonna (2020 ja 2021) valmistautuessani pääsykokeeseen.