Lääketiede  •  31.10.2019

Genetiikka - jakso

Viimisiä viedään tämän hetkisen genetiikka – jakson kanssa, ja innolla odotan ensi jaksoa sekä sen jälkeistä 3,5 viikon joululomaa. Säästä päätellen voisi luulla talven jo tulleen, vaikka syksykuukausiahan tässä vielä eletään. Samalla tuntuu ihan hullulta, miten nopeasti aika on mennyt. Lääkiksen alkamisesta on jo melkein 2,5 kuukautta!

Tässä jaksossa olemme oppineet meioosin ja hedelmöityksen lisäksi mm. erilaisista geeni- ja kromosomimuutoksista, epigenetiikasta, sikiödiagnostiikasta, monitekijäisistä taudeista sekä syövän genetiikasta. Kaikki on ollut todella mielenkiintoista, mutta samalla melko haastavaa. Joskus sitä miettii, miten suurin osa meistä syntyy täysin terveenä kun niin moni pienikin mutaatio voi aiheuttaa elinikäisiä vammoja ja epämuodostumia. Luonto kyllä todella osaa hommansa ihmisen kehityksessä.

Luentojen lisäksi meillä on ollut pohdintaseminaareja, joihin olemme valmistautuneet mm. tekemällä power pointteja oman pbl – ryhmämme kanssa. Normaaleja PBL – tuntejakaan ei oltu unohdettu, vaikka jakso kestääkin vain 2 viikkoa. Tämän jakson tapauksissa tutustuimme sukupuiden ihmeelliseen maailmaan. En itse ainakaan tiennyt, että ihan käsin piirretytkin sukupuut toimivat erittäin tärkeänä ja tehokkaana tapana perinnöllisyysneuvonnassa. Sukupuiden avulla nähdään nopeasti, miten tauti on voinut periytyä suvussa tai ainakin voidaan sulkea pois jotkin tavat. Tutkimme sukupuiden avulla mm. erään suvun keliakin periytymistä.

Torstaina oli myös ensimmäistä kertaa meille fukseille ns. Karttuvan tiedon testi. Tämä tarkoittaa monivalintakoetta, joka on sama kaikille vuosikursseille aina fukseista kuutosiin asti. Testejä on 3-4 kertaa vuodessa, ja niiden avulla pääsee näkemään omaa kehittymistään vuosien mittaan. Mielestäni tämä on todella hyvä järjestelmä. Fukseilta ei tietenkään odoteta mitään huimia pisteitä, varsinkin kun vääristä vastauksista tulee miinuspisteitä. Yritin parhaani, mutta arvailin todella monta. Katsotaan miten monta pistettä sain lopulta kerättyä, fingers crossed 😅🤞

Opiskelujen lisäksi näihin kahteen viikkoon on mahtunut myös paljon hauskoja hetkiä ystävien kanssa. Olemme deco-porukan kanssa askarrelleet koristeita marraskuussa pidettäviin E-bileisiin (fuksien esittelybileet). Tämän lisäksi kävimme keilaamassa oman hutumme kanssa, ja jollain ihmeen kaupalla onnistuin voittamaan kokonaiskisan, vaikka en itse ainakaan koe olevani hyvä keilaamisessa. Torstaina koimme myös ensimmäiset sitsimme, jotka kakkoset meille järjestivät. Ei voi muuta sanoa, kuin että olipahan kokemus 😅 Sitsejä ei kykene kunnolla ymmärtään, ennen kuin ne on itse kokenut.

Tänään eli torstaina meillä on periaatteessa viimeinen genetiikka – jakson koulupäivä, sillä perjantaina meillä on vapaata. Itselläni oli tänään viimeinen PBL ja sen jälkeen asiantuntijatapaaminen. Saimme myös tilaamamme anatomian kirjat. Itse tilasin Sobotan kolmiosaisen kirjakokoelman, ainoana vuosikurssiltamme, muut tilasivat Thiemen kokoelmat. Odotan innolla pääsyä selailemaan kirjoja viikonlopun aikana.

Tässä kaikki tältä viikolta. Ajattelin ensi viikolla kertoa hieman omasta lääkikseen haku prosessistani, aina lapsuuden haaveesta unelman toteutumiseen saakka.   Mutta nyt, hyvää viikonloppua ☺️

Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01