Lääketiede  •  29.03.2020

Fuksivuoden viimeinen jakso alkakoon

Anatomian tentti meni kaikista teknisistä ongelmista ja hidastuksista huolimatta läpi, ja tämän vuoksi olenkin käyttänyt viikonlopun kokonaan ulkoilun ja rentoutumisen merkeissä. Tentti oli kaksiosainen monivalintatentti, jossa suurin osa kysymyksistä oli meidän itse laatimia (opet tosin olivat tarkistaneet, että kysymykset olivat tarpeeksi haastavia). Jotkin kysymykset olivat todella haastavia, mutta suurimpaan osaan tiesin vastauksen saman tien.

Ensi viikolla starttaa käyntiin ensimmäisen vuoteni viimeinen jakso. Kyseessä on siis hapensaanti -jakso, jossa olisi tarkoitus syventyä sydämen, verenkierron ja keuhkojen anatomiaan sekä toimintaan. Tuntuu ihan hullulta, miten nopeasti oma fuksivuosi on mennyt, juurihan minä vasta pääsin sisään lääkikseen. Tottakai myös tämän hetkinen tilanne saa kaiken tuntumaan siltä, kuin fuksivuosi olisi jo ohi, mutta onneksi oman ryhmän PBL-tapaamiset ja koko kurssin seminaarit tuovat koulunkäynnin tuntua elämään.

Tämä on juuri se hetki, kun kunnollisilla rutiineilla on iso merkitys jaksamisen kannalta. Vaikka tilanne ei olekaan normaali, ei se tarkoita etteikö siitä voisi tehdä mahdollisimman tavallisen tuntuisen. Itse yritän herätä suunnilleen samaan aikaan joka arkiaamu, ja saada ainakin sen 3-4h opiskeluja kasaan. Tämän lisäksi jokapäiväiset lenkit ovat tuoneet ryhtiä elämääni, ja piristäneet mielialaa. TLK ilmoitti nyt myös tällä viikolla kilpailusta, jossa vuosikurssit kisaavat toisiaan vastaan lenkkeilyn merkeissä. Eniten kilometrejä 30.3-30.4 välisenä aikana kerännyt vuosikurssi voittaa. Mielestäni tämä on loistava tapa saada ihmisiä pois neljän seinän sisältä, ja auttaa jaksamaan poikkeuksellisen tilanteen keskellä.

Vaikka moni kliininen työ taitaa tältä viimeiseltä jaksolta siirtyä jonnekin hamaan tulevaisuuteen, olen innoissani uudesta jaksosta. Sydän on aina ollut mielestäni todella mielenkiintoinen elin niin rakenteellisesti kuin toiminnallisestikin. Se jaksaa pumpata verta koko elimistöömme vuosikymmeniä väsymättä, aika vaikuttavaa sanoisin. Tämän lisäksi hengitysteiden anatomian, ja muutenkin keuhkojen toiminnan opiskelu sopivat aivan täydellisesti tämänhetkiseen tilanteeseen.

Toivon todella, että pääsisin vielä ihan fyysisesti kouluun tänä keväänä, mutta jos en, niin ainakin on paljon mitä odottaa tulevalta syksyltä. Uudet fuksit tulevat ainakin pääsemään saman tien opiskelijatapahtumien makuun, sillä moni kevään tapahtumista on tarkoitus siirtää syksylle. Ehkä siinä vielä vähän lisämotivaatiota teille tällä hetkellä kouluun hakeville.

Niin kuin Dr. Mike aina sanoo: ”stay healthy, and happy” 😊

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01