Lääketiede  •  29.09.2020

Etäopiskelusta - parhaat toimintamallit etäopiskeluun

Syksy on opintojen osalta meillä kliinisen vaiheen lääkisopiskelijoilla tähän asti sujunut melko normaalisti ja koronan vaikutuksilta on vältytty. Kunnes. Kunnes pari viikkoa sitten useammalla opiskelijalla todettiin korona-tartunta ja sairaanhoitopiiri päätti varotoimena lähettää kaikki kliinisen vaiheen opiskelijat kotiin. Toisin sanoen, emme ole saaneet osallistua potilastyöhön kahteen viikkoon. Tarkoituksena on ollut kitkeä opiskelijoiden keskuudessa mahdollisesti olevat tartuntaketjut viruksen itämisajan puitteissa ja ehkäistä laajempaa sairastumisjoukkoa sekä taudin leviämistä sairaalalle.

Ei siinä sitten auttanut, kotitoimisto pystyyn kuten viime keväänä. Tuttu juttu. Uutinen tuntui kyllä varsin lohduttomalta sillä paluuta kevään kaltaiseen etäopiskeluun yksinomaan tietokoneen ruudun välityksellä en ollut kaivannut. Onneksi tämä olisi kuitenkin vain kahden viikon mittainen pätkä, pieni välisoitto vain. Harmitti kuitenkin sekin, että käytännön viikko toivomassani ortopedian yksikössä jäisi nyt välistä. Samoin hajautettu opetus Vaasassa (vahvat flashbackit viime kevääseen, kaikki rajoitukset alkoivat juuri kun olin menossa Vaasaan.. Pääsenköhän sinne koskaan?).

Toisaalta, ruska alkoi olla parhaimmillaan, säät olivat epätavallisen lämpimät ja opiskeluja oli syksyllä jo pari kuukautta alla. Pieni kevennys ei ehkä olisikaan niin huono asia. Tartuimmekin mahdollisuuteen ja kävimme vähän retkeilemässä luonnonpuistossa kahden kaverin kanssa. Pieni loma tähän väliin tekisi varmasti kutaa, ei vapaapäiviä ihan joka viikolle ilmaannu joten paras ottaa ilo irti!

Viime viikon virkistäytyminen luonnossa ja yllärisyysloma tosiaan tuli hyvään saumaan. Nyt on hiljalleen ja huomaamatta kohonneet stressitasot saatu laskettua, univelkoja ja uupumusta saatu vähennettyä ja rento ote tekemiseen palautettu. Tällä toisella etäviikolla onkin sitten itsenäinen opiskelu jälleen maittanut. Ja kun jäljellä on enää pari päivää ennen paluuta klinikkaan on fiilis ihan hyvä.

Ajattelinkin nyt koota tähän loppuun muutamat vinkit, joiden olen itse havainnut helpottavan etäopiskelua ja virkistävän itsenäistä työskentelyä. Olen nimittäin joutunut aika paljon kamppailemaan tämän uuden työskentelymallin kanssa ja nyt jo hyvällä kokemuksella olen löytänyt toimivia tapoja helpottaa etäarkea. Näistä on ollut mulle apua, toivottavasti löydät jotain hyödyllistä myös sun opiskelupäiviä jouduttamaan!

  1. Suunnittele edellisenä iltana seuraavan päivän tavoitteet, ts mitä sinä päivänä tulisi ehtiä opiskelemaan. Tärkeintä ei ole täydellinen suunnitelma jossa pysyt ilman pienintäkään muutosta, vaan selvä ajatus siitä, mikä on kokonaisuus ja mistä aloitat aamulla. Olen huomannut, että jollen tiedä aamulla mistä mun pitää aloittaa, on aloittaminen tuhatkertaisesti hankalampaa ja hitaampaa.
  2. Mieti valmiiksi myös muulle päivälle runko (ei siis vain lukemisille). Esim. herätys klo 7:00, lounaalla syön pinaattikeittoa klo 12 paikkeilla, opiskelen iltapäivään noin kolmen kieppeille ja sitten otan välipalaa ja lähden lenkille. Loppu ilta vapaa.                        Tämä auttaa ainakin itseäni pitämään yllä reippaahkoa tahtia jotten jää nutimaan ja vitkuttelemaan asioiden kanssa. Toisaalta ei tarvitse käyttää energiaa pohtimaan mitä sitä tekisi lounaaksi tai ehdinkö tehdä tänään mitään kivaa. Voi keskittyä vain siihen oleelliseen.
  3. Noudata (aamu)rutiinia. Tämä saattaa olla vain itsenikaltaisille aamuvirkuille ja rutiinin ihmisille aukeava vinkki, mutta itse vannon hyvien aamujen nimeen. Päiväni noudattelevat melko orjallisesti aamun säveliä; jos saan aamulla itselleni hyvän fiiliksen, on päivä varmasti parempi kuin jos jo aamusta hetkahdan tahmeuteen. Esimerkiksi: itse herään aina samaan aikaan, keitän aamupuuron, syön aamiaiseni aamu-uutisia seuraten, vaihdan vaatteet ja valmistaudun muuten. Rakastan liikettä aamulla, joten käyn tässä välissä parinkymmenen minuutin kävelyllä podi korvilla. Kun tulen takaisin, on parasta keittää aamukahvit ja avata läppäri. Tuntuu hyvältä ryhtyä hommiin kun on antanut aamulla itselle aikaa. Sulle voi kävelyn ja uutisten sijaan toimia vaikka musiikin kuuntelu, jooga tai vaikka päiväkirjaan kirjoittaminen. Pointtina siis hyvän mindsetin herättely.

   

Toivottavasti näistä on sullekin apua! Koska me ollaan kaikki erilaisia siinä, mikä meille toimii, olisi tosi mageeta kerätä tähän alle kommentteihin teidän parhaimpia vinkkejä ja toimintamalleja! 🙂

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂