AMK sosiaali-, terveys-, liikunta- ja kauneudenhoitoala  •  06.02.2021

Etäopiskelu, uhka vai mahdollisuus?

Ennen opintojen alkua en oikein osannut edes odottaa millaista opiskelu korkeakoulussa tulisi olemaan. Olin kuitenkin käsittänyt, että opiskelu olisi jonkin verran itsenäisempää verrattuna alemman asteen koulutuksiin, mutta todellisuus oli odotettua entistäkin suurempi ”vapaus” ja etenkin näin koronaviruspandemian aikaan on hyvä, ettei unohda sitä tosiasiaa, että ylipäätänsä käy koulua.

 

 

Vaikka siis korkeakouluopiskelu onkin hyvin itsenäistä puuhaa ja itsenäistä opiskelua on reilusti, niin nykyisen tilanteen aiheuttama opettajajohtoisen opetuksen siirtyminen lähiopetuksesta etäopetukseen on sitä entistäkin enemmän korostanut. Voidaan puhua myös paljon yksinäisemmästä opiskelusta, kun sosiaalinen kanssakäyminen luokkatovereiden kanssa on etäopetuksen myötä reilusti vähentynyt, eikä samalla tavalla pääse ns. ryhmäytymään heidän kanssaan. Onneksi kuitenkin ammattikorkeakoulussa opiskelu pitää sisällään useampia ryhmätöitä ja muita lukuisia tehtäviä, joissa sitten viimeistään pääsee kontaktiin omien luokkalaistensa kanssa. Etäyhteydessä olen huomannut myös sen puolen, että opetukseen keskittyminen on huomattavasti haastavampaa kuin kontaktitunnilla, sillä kuka estää sinua omassa kotonasi nukahtamasta kesken luennon, tai mikä estäisi sinua pelaamasta pleikkaria samalla kun opettaja puhuu taustalla? Pointtini on, että kun olet lähiopetuksessa, niin et oikein edes pysty tekemään muuta kuin keskittymään siihen mitä opettaja luennoi ja tästä syystä etäopetus vaatiikin opiskelijalta paljon enemmän itsekuria.

Päävastuu on opiskelijalla itsellään

No millaista se opiskelu sitten on ammattikorkeakoulussa?  Kuten aikaisemmin jo mainitsin, niin opiskelu on todella itsenäistä ja opettajien työ on pikemminkin tukea opiskelua ja antaa siihen tarvittavat työkalut, joita opiskelija voi sitten hyödyntää omalla tavallaan. Toki tämäkin vaihtelee kurssin mukaan, sillä jotkin kurssit ovat täysin itsenäisesti suoritettavia ja joissain taas opettaja opettaa suurin piirtein kaiken tarvittavan, jolloin sinun työksesi jää opittavien asioiden sisäistäminen ja ymmärtäminen. Opetuksessa on myös paljon käytännönläheisyyttä, joka tulee hyvin esiin ryhmätöiden runsaudessa ja lähestymistapaa pystyykin vertaamaan hyvin ammattikoulun opetustapaan. Hyvin usein on myös päiviä, jolloin luentoja ei ole ollenkaan ja jotka taas on tarkoitettu pyhitettäväksi itsenäiseen opiskeluun. Kaiken kaikkiaan opiskelu korkeakoulussa on hyvin vapaamuotoista ja kunhan oman opiskelun osaa ja jaksaa myös aikatauluttaa, niin ylimääräisestä stressistäkin pääsee eroon.

 

Vaikka etäyhteyksien kasvanut käyttö maailmanlaajuisesti koronapandemian takia on tuonut monia positiivia asioita, kuten päästöjen vähenemisen ja ajansäästön eri vuorovaikutus tilanteissa, niin opetuksen suhteen kuitenkin toivon, että siitä ei tulisi normaalia käytäntöä. Kädet siis ristiin, että nykyinen tilanne hälvenisi mahdollisimman nopeasti ja päästäisiin rajoituksista eroon, jotta ”oikea” opiskelijan arki voisi alkaa kaikkine tapahtumineen!

Juho

25-vuotias fysioterapian opiskelija Turusta. Vapaa-aikani kuluu kuntosalilla voimannoston merkeissä, sekä kaverien kanssa aikaa viettäen. Tulevaisuudessa toivon pääseväni kilpailemaan voimannostossa ja työllistämään itseni fysioterapeuttina.