Lääketiede  •  30.11.2018

Ensimmäinen viikko amanuenssina

Raskas, mutta niin opettavainen viikko takana!

Aloitin siis tämän viikon maanantaina amanuenssuurin Turun kaupungin sairaalan ortopedisellä kuntoutusosastolla.  Osasto on sama, jossa olin viime kesällä viikon verran amanuenssina, joten oli kiva palata tuttuun paikkaan, jossa hoitajat ja osastosihteeri olivat samoja. Tosin lääkäri oli tässä puolen vuoden aikana ehtinyt vaihtumaan. Ja sekään ei haitannut yhtään, koska osastolla oleva naislääkäri on kyllä ottanut minut todella hyvin mukaan ja kuten sanottu, tämä viikko on ollut todella opettavainen.

Olen nyt viikon aikana saanut sanella kerran, mikä on tosi hyvää harjoitusta. Olen aikaisemmin sanellut vain kaksi kertaa, joten mitenkään tuttua se ei ole entuudestaan ollut. Tavoitteeni onkin nyt saada saneluun kunnon rutiinin seuraavan kolmen viikon aikana, jotta kesällä, kun pääsee tekemään lääkärin töitä, olisi edes sanelu jo tuttua. Onneksi osaston sihteeri on niin mukava, että ei haittaa, vaikka sanelut ei mitään hyviä aluksi olisikaan, sillä hän siis kirjoittaa ne auki. Hän nimittäin oli se, joka heti amuenssuurin alussa ilmoitti, että en lähde osastolta, ennen kuin edes yksi sanelu on tehtynä.

Toinen kiva asia, mitä pääsin viikon aikana tekemään oli se, että sain lääkärin kierrolla olla se, joka kirjaa lääkärin määräykset koneelle. Käytännössä siis lääkäri ja hoitaja keskustelivat kierrolla potilaan asioista, ja minä kirjasin samassa näitä asioita koneelle. Tämäkin oli todella hyvää harjoitusta, sillä kesällä pitäisi itse osasta tehdä niitä määräyksiä kierrolla. Nyt siis opin, mistä määräykset ylipäätään tehdään, ja toiseksi itse tekemällä oppii paremmin kuin vain vierestä seuraamalla.

Olen myös saanut tutkia potilaita ja tehdä tulotekstejä, kirjoittaa epikriisejä ja lähetteitä ja selvitellä esimerkiksi potilaiden osteoporoosiasioita, kuten tehtyjä DXA-mittauskia, osteoporoosilabroja ja lääkityksiä.

Tänään oli anestesiologian tentti ja se meni hyvin! Enää yksi tentti tänä vuonna jäljellä, ja se on ortopedian ja traumatologian tentti kahden viikon päästä. Ihanaa, kun alkaa suurin koulustressi hieman helpottamaan. Eniten stressasin kirurgian tenttiä, josta onneksi pääsin läpi. Olisi ollut ärsyttävää, jos 10 opintopisteen tentti olisi jäänyt roikkumaan. Kolmen opintopisteen ortopedian tentti ei sitten niin paljon harmitakkaan, jos siitä ei jostain syystä läpi pääsisikään.

Rentouttavaa viikkoa! Niin ja hyvää ensimmäistä adventtisunnuntaita, pian on jo joulu ?

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.