Lääketiede  •  25.01.2018

Ensimmäinen päivystys

Kivaa perjantaita! Taas on viikko vierehtänyt hurjaa vauhtia. Tämän viikon olin Turun Kaupunginsairaalassa, ja lisäksi mulla oli ensimmäinen päivystysvuoro! Näistä jutuista ajattelinkin kertoa tänään.

Meidän täytyy jokaisen suorittaa kevään aikana viisi neljän tunnin päivystysharjoittelua. Harjoittelut tehdään Tyksin sisätautipäivystyksessä, ja tarkoituksena on, että me pääsemme tutkimaan omia potilaita, näkemään erilaisia toimenpiteitä ja ylipäätään oppimaan, miten päivystys toimii. Hoitopäätöksiä meidän ei tarvitse tehdä, eli toisin sanoen potilaasta on vastuussa päivystävä lääkäri, joka tutkii potilaan itse, hyväksyy meidän kirjoittamat tekstit ja vastaa potilaan hoitopäätöksistä. Olisi pikkaisen liikaa vaadittu, jos kaksi viikkoa klinikassa olleen kandin pitäisi ottaa kaikki vastuu itselleen 😉


Oman vanhan EKG:n tulkintaa

Ensimmäinen päivystyskerta oli joka tapauksessa oikein onnistunut. Sain tutkia oman potilaan ja kirjoittaa hänestä potilastekstin. Tein potilaalle sisätautisen tutkimuksen ja lisäksi karkean neurologisen tutkimuksen potilaan tulosyyn takia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuuntelin potilaan sydämen ja keuhkot, tunnustelin pulssit, tunnustelin vatsan ja kuuntelin suoliäänet. Lisäksi kiinnitin huomiota potilaan hengitykseen, happisaturaatioon, verenpaineisiin ja sykkeeseen, katsoin miltä potilaan iho ja limakalvot näyttävät ja niin edelleen. Neurologisessa tutkimuksessa tutkin karkeasti aivohermot tutkimalla muun muassa mustuaisheijasteet, kasvojen tunnon ja lihakset ja silmänliikkeet. Lisäksi tukin puristusvoimat ja refleksit ja hieman kordinaatiota sormi-nenä-kokeella.


Eka päivystys

Oman potilaan tutkimisen lisäksi näin miten otetaan valtimosta verinäyte, ja kuinka valtimokanyyli laitetaan. Normaalistihan kanyyli laitetaan laskimoon, joten valtimokanyylin laitto oli opettavaista nähdä. Näin myös miten potilaalle tehtiin sydämen sähköinen rytminsiirto eli kardioversio. Tässä siis eteisvärinäpotilaan rytmi yritettiin sähkön avulla palauttaa sydämen normaaliin rytmiin.

Opettavaiset viisi päivää taas takana, joten nyt viikonlopun aion vain levätä ja rentoutua. Niin ja äänestämässä täytyy tietenkin käydä. Koulujutut saa siis odottaa ensi maanantaihin.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.