Lääketiede  •  06.03.2023

Ensimmäinen jakso klinikassa

Toinen klinikkajakso pyörähti tällä viikolla käyntiin. Ensimmäinen jakso meni hujauksessa, vaikkei psykiatrian erikoisala tunnukaan siltä omalta. Psykiatrialla pääsimme tutustumaan kolmeksi viikoksi avopsykiatrian puolelle keskustassa ja kolmeksi viikoksi Pitkäniemen sairaalaan Nokialla. Avopsykiatrialla oli monia eri poliklinikoita kuten mielialahäiriöpoli, syömishäiriöpoli, riippuvaisten poli, nuorten aikuisten poli jne. Itse pääsin tutustumaan pakolaispsykiatriaan, riippuvaispsykiatriaan sekä mielialahäiriöpsykiatriaan.

Vaikka minulla olikin ennakkoajatuksia psykiatriasta, niin lopulta jakso oli erittäin antoisa ja opettavainen. Olin iloinen, että pääsin tutustumaan esimerkiksi pakolaispsykiatriaan, mikä oli ainakin itselleni täysin uusi juttu. Näin ja opin paljon, ja loppujen lopuksi se oli yksi lempiviikoistani. Pääsin myös tuolla viikolla yhdelle kotikäynnille, mikä oli itselle aivan uusi juttu. En ennen edes tiennyt, että psykiatrialla tehdään myös kotikäyntejä tarvittaessa.

Sairaalassa pääsin näkemään kaikenikäisiä, niin nuorista vanhuksiin. Pääsimme myös itse haastattelemaan pari potilasta, mikä oli opettavaista. On vaikeaa ymmärtää erilaisia psykoosisairauksia ennen kuin on jutellut tällaisesta kärsivän kanssa. Pääsin mukaan tavallisiin lääkärikäynteihin sekä hoitoneuvotteluihin, joissa on mukana myös hoitajia, mahdollisesti sosiaalityöntekijä sekä potilaan omaisia.

Myös erilaiset lääkitysasiat psykiatriassa ovat tuntuneet monimutkaisilta, mutta kyseisen jakson jälkeen moni asia on vihdoin auennut minulle. Nyt ehkä oikeasti osaisinkin hoitaa psykiatrisia potilaita, ainakin osittain. Mitään ammattilaistahan ei kenestäkään tule 6 viikon aikana, vaikka kuinka yrittäisi.

Tenttikin meni itselläni todella hyvin, mutta vielä pitäisi ennen kesälomaa muistella asioita pienten klinikkojen integroitua tenttiä varten. Nyt kuitenkin sitä ennen vielä lastentaudit ja naistentaudit sekä synnytykset. Psykiatriaa tulee vielä myöhemminkin klinikassa mm. nuorisopsykiatrian merkeissä.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01