Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  24.02.2018

Ennen Vakavaa...

Tärkeät päivämäärät näin alustavasti:

  • Vuoden 2018 Vakava-koe materiaali julkaistaan nettiin 27.3 klo 9.
  • Itse Vakava-koe on 26.4 klo 13 – 16.

Vakava-aineiston julkistamiseen on siis vielä aikaa, mutta aikainen valmistuminen ei koskaan ole pahitteeksi. Olen aiemmissa teksteissä maininnut, että ennen Vakavaa kannattaa tutustua kasvatustieteellisiin teksteihin ja artikkeleihin. Kaikki Vakava-aineiston artikkelit ovat akateemisia tieteisartikkeleita kasvatustieteellisistä aiheista. Niiden lukeminen ja ymmärtäminen helpottuu, jos on jo valmiiksi pieni tuntuma akateemisiin teksteihin. Jos kaipaa lukuvinkkejä, niin kannattaa katsoa avoimen yliopiston sivuilta mitä kirjoja perusopintojen kursseilla käsitellään. Myös vanhoja Vakava-kokeita on hyvä käydä läpi. Vakava on tietenkin vuosien varrella muuttunut hiukan ulkomuodoltaan ja painotuksiltaan, mutta vanhoista kokeista saa hyvää pohjaa tulevalle.

Etukäteen on myös hyvä miettiä itselleen sopivia oppimistyylejä, oppiiko parhaiten esimerkiksi muistiinpanojen kautta vai kenties lukemalla ääneen. Myös ryhmässä opiskelu voi vertaistuen lisäksi auttaa muistamaan ja liittämään asioita toisiinsa. Kannattaa miettiä miten on aiemmin opiskellut kokeisiin, auttavatko värit tai mind-mapit hahmottamaan asioita tai kenties paperilappujen liimaaminen ympäri taloa jättää parhaan muistijäljen juuri sinulle. Jos tietää jo valmiiksi, että koetilanne stressaa ja jännittää, nyt on vielä hyvää aikaa miettiä omia tapoja stressin hallintaan ja valmistautua henkisesti. Pieni jännittäminen on kuitenkin täysin normaalia ja pieni stressi voi parantaa suorituskykyä.

Vakavaan on materiaalien ilmestyttyä yli kuukausi aikaa lukea. Se yli kuukausi kannattaa käyttää hyödyllisesti ja tehdä ajoissa realistinen lukusuunnitelma oman jaksamisen mukaan. Myös levolle ja vapaa-ajalle täytyy muistaa varata aikaa. Etenkin näin ennen Vakavaa, jos suinkaan mahdollista, kannattaa yrittää rentoutua ennen tulevan luku-urakan alkua.

-Hilla

Hilla