Oikeustiede  •  02.05.2018

Kaksi viikkoa pääsykokeeseen, miten nyt kannattaa lukea?

Lue nämä vinkit ja käytä viimeiset kaksi lukuviikkoa tehokkaasti opiskellen.

Tee kirjan merkinnät valmiiksi. Ota tavoitteeksi, että saat viimeistään tämän viikon aikana kaikki loput merkinnät tehtyä kirjaan. Lait, lakien nimet, määritelmät, termit ja poikkeukset. Kirjaa on helpompi lukea, kun tärkeät asiat on väreillä nostettu esille täysin blancosta tekstistä. Tämän lisäksi kirjan sivut muuttuvat sinulle tutuksi, kun niistä löytyy samat merkinnät kuin edellisellä lukukerralla. Tällöin jokainen kirjan sivu ei näytä joka kerta uudelta ja tuntemattomalta.

Kiristä lukutahtia. Loppua kohti on myös hyvä hieman pidentää lukupäiviä ja antaa itsestään kaikki jäljellä olevat energiat. Aloita lukeminen 15-30 minuuttia aikaisemmin, pidä ainoastaan 20-30 min lounastauko ja kertaa vielä hieman illalla kurssin jälkeen. Kurssittomina päivinä ota tavoitteeksi lukea tehokkaasti jopa 10-11 tuntia. Toisaalta liikaa ei kannata ahnehtia, yli 11 tunnin lukupäivinä keskittyminen herpaantuu pakosti eikä siinä ole mitään järkeä. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että tässä vaiheessa laatu korvaa määrän. Lue mieluummin yhdeksän tuntia tehokkaasti kuin 11 tuntia puoliteholla.

Syvennä oppimaasi. Olet nyt siinä vaiheessa lukuprosessia, että olet (toivottavasti) lukenut kaikki kirjat vähintään kaksi, mielellään kolme kertaa läpi. Asiat ovat nyt tuttuja, mutta eivät vielä kirkkaana mielessä. Luku-urakan loppupuolella sinun kannattaa entisestään syventää oppimaasi ja haastaa itseäsi siihen. Enää ei riitä vain kirjojen lukeminen läpi, vaan nyt sivun kääntäminen edellyttää, että todella osaat edellisen sivun asiat. Kaikkea ei tietenkään tarvitse osata ulkoa, mutta asioiden rungot ja pääkohdat pitää painaa mieleen jokaisen alaluvun alta. Kertaa lyhyesti mielessä juuri lukemasi asiat ja pysähdy tämän lisäksi jokaisen 5-10 lukemasi sivun kohdalla miettimään, mitä olet juuri lukenut. Joka sivulta kannattaa muistaa ainakin yksi avainsana, jonka avulla saat mieleesi muut sivun tärkeät asiat. Nyt on myös viimeinen hetki aloittaa lakien, listojen ja määritelmien ulkoa opiskelu. Tästä aiheesta kannattaa lukea viikon takainen blogikirjoitus.

Tee harjoitustehtäviä. Pitkien lukupäivien aikana on välillä hyvä katkaista puuduttava pänttääminen ja siirtyä hetkeksi tehtävien pariin. Me tutorit olemme laatineet sinulle paljon harjoitustehtäviä, jotka löydät tehtävävihkosta ja tunneilla pääsette tehtävien kimppuun opettajien kanssa. VIP- ja SUPER-kurssilaisilla on käytössään myös pienryhmäpäivinä jaetut tehtäväniput. Monivalintoja pääset harjoittelemaan Moodlen kysymyspankissa ja niitä kannattaakin näpytellä esim. bussi- tai junamatkojen aikana. Tällä tavalla voit myös pidentää päivittäistä opiskeluaikaasi. Ota tavoitteeksi, että käyt läpi jokaisen tehtävän, minkä saat käsiisi. Läheskään kaikkia tehtäviä ei kannata tehdä alusta loppuun kirjoittamalla täydellinen vastaus. Hyvä keino käydä tehtävä läpi on hahmotella tehtävän runko ranskalaisilla viivoilla. Kirjoita kuitenkin kaikki määritelmät ja lait auki, niin näet, miten hyvin niitä osaat ulkoa. Tämän jälkeen lue mallivastaus huolella läpi ja halutessasi tee siihen merkintöjä yliviivauskynällä. Monivalintatehtävät kannattaa tehdä ajatuksella alusta loppuun, koska ilman hyvää monivalintasuoritusta et pääse valintakokeen esikarsinnasta läpi.

Onhan sinulla hyvä lukusuunnitelma? Viimeisten viikkojen aikana jokainen yksittäinenkin päivä ratkaisee. Sen vuoksi on tärkeää, että sinulla on hyvä lukusuunnitelma, jossa jokaisesta päivästä on otettu kaikki hyöty irti. Rakenna lukusuunnitelmasi siten, että viimeisinä päivinä kerkeät käyttää kokonaisen päivän yhteen kirjaan ja maanantaina vielä kerrata kaikki kirjat yhden päivän aikana. Kertauspäiville kannattaa ehdottomasti osallistua, varsinkin jos sinusta tuntuu, että kirjan kertaus on helpompaa opettajan johdolla, eikä oma lukeminen enää tuota yhtä hyvää tulosta.

Jäikö mieleesi vielä kysymyksiä? Ota yhteyttä tutoriisi tai jätä kysymys alle!

PS. Ylimmässä kuvassa tunnelmia maanantain vappuaatolta. Keskity nyt täysillä vielä kaksi viikkoa ja vietä ensi vappu oikiskavereiden kanssa haalarit päällä ja ylioppilaslakki päässä siemaillen skumppaa!

Tsemppiä!

Helena, tutor

Helena K.

Moi kaikki!

Minun nimeni on Helena Kettunen ja olen yksi kolmesta Valmennuskeskuksen blogikirjoittajista. Blogi on tähän saakka ilmestynyt koko syksyn ja talven säännöllisesti joka viikko ja kevään edetessä kirjoituksia ilmestyy hieman useamminkin.