Psykologia  •  09.02.2024

Annan viides hakukerta psykalle, taustavoimana aiempi ammatti urheilun parissa

Anna kävi psykologian pääsykokeissa ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 opiskellessaan samalla liiketaloutta. Koronan iskiessä 2020 silloiset työt urheilun parissa vähenivät, ja Anna käyttikin tilaisuuden pohtiakseen tulevaisuuttaan. Anna huomasi ajatustensa jatkuvasti palaavan siihen haaveeseen, että hän olisi jonain päivänä psykologi. Ja näin päätös lähteä uudestaan jahtaamaan unelmiensa opiskelupaikkaa psykalle oli tehty.

Ensimmäinen hakukerta

Minun hakutarinani psykalle alkoi vuonna 2011, kun ensimmäisen kerran kävin psykologian pääsykokeessa. Tarkoitus oli silloin käydä kurkkaamassa, millainen koe on.

Muistan astelleeni ulos kokeesta pää pökerryksistä siitä, kuinka vaikealta koe oli vaikuttanut. Erityisesti mieleeni jäi eräs hyvin hämmentävä maapallolaskutehtävä. Silloin ajattelin, että tämä unelma voidaan minun kohdaltani kuopata. Paloani ja kiinnostustani psykologiaa kohtaan se ei kuitenkaan sammuttanut, sillä 2011–2012 suoritin avoimessa yliopistossa psykologian perusopinnot.

Tuolloin samaan aikaan opiskelin myös ammattikorkeakoulussa liiketaloutta ja olin onnekseni menossa kohti toista unelmaani, työtä minulle tutun urheilulajin parissa. Pääsinkin melkein heti valmistuttuani unelmieni työpaikkaan lajin parissa. Sillä tiellä olinkin 2020 asti, kunnes korona iski kovaa myös urheilutoimintaan.

10 vuotta myöhemmin

Silloin jäi aikaa pohtia, mitä olen jo saavuttanut ja mitä haluaisin seuraavaksi saavuttaa.

Olin työssäni edennyt, saanut toteuttaa unelmiani ja saavuttanut useita isoja tavoitteita, joten aloin todella pohtia mitä seuraavaksi? Löysin ajatukseni jatkuvasti palaavan siihen haaveeseen, että olisin jonain päivänä psykologi.

Tammikuussa 2021 tasan kymmenen vuotta ensimmäisen hakukerran jälkeen päätin, että unohdetaan se 2011 kokeen maapallotehtävä ja lähdetään jahtaamaan psykologiunelmaa… ja todellinen jahti siitä on sitten kehkeytynyt.

Keväällä 2021 olin hyvin lähellä päästä sisään ja ajattelin, että jos pääsin näin lähelle niin 2022 pääsen varmasti. Toisin kävi. Kevään 2022 kokeessa jäin todella kauas sisäänpääsystä.

Useampi asia meni jo kokeeseen valmistautuessa pieleen. Yksi näistä oli jatkuva ajatus siitä, että en tule selviämään sen vuoden ennakkomateriaaleista mitenkään. Muistan itkeneeni tuona hakukeväänä paljon.

Valmennuskurssi haku-urakan tueksi

Kevään 2022 jälkeen hyödynsin paljon urheilun psyykkisen valmennuksen kentältä tuttuja keinoja pettymykseni käsittelyyn ja siihen, että sinnikkäästi jatkan yrittämistä. Päätin, että tarvitsen kaiken mahdollisen avun seuraavan kevään kokeeseen. Ymmärsin taustaani peilaten, että tarvitsin joukkueen ja ennen kaikkea valmentajan myös tähän hommaan.

Koin, että en enää koskaan halua tuntea sitä tunnetta, että en selviä ennakkomateriaaleista tai ylipäätään sitä, että minulla ei ollut tarvittavaa tukiverkkoa pääsykokeeseen valmistautumisessa.

Silloin päätin ilmoittautua Valmennuskeskuksen Supertakuu-kurssille.

All in

Syksy 2022 ja kevät 2023 meni valmistautuessa kokeeseen. Kokeesta ulos tullessani tiesin, että suoritus oli hyvä, mutta se “pieni ekstra” jäi puuttumaan, joka veisi minut sisään. Ja niin siinä kävi, että kymmenes varasija oli karvasta kalkkia. Pettymys oli jälleen kova, vaikkakaan se ei ollut niin murskaava kuin edellisenä vuonna.

Ensimmäistä kertaa jäin kuitenkin pohtimaan, onko tässä touhussa oikeasti mitään järkeä?

Tämä johtui siitä, että olin jo kolme vuotta tiiviisti yrittänyt päästä sisään ja 2023 kokeeseen pistänyt niin sanotusti “all in”.

Pyörittelinkin muutamia muita ala- ja työvaihtoehtoja, mutta mikään muu ei herättänyt sellaista intohimoa ja innostusta kuin ajatus siitä, että saisin joku päivä olla psykologi.

Päätös olikin noiden fiilisten jälkeen helppo tehdä ja tässä sitä ollaan menossa kohti viidettä hakukertaa!

Vaihtoehtona myös maisterihaku

Tämän vuoden hauissa minulle uutena tulee kandi + maisterihaun lisäksi haku Helsingin psykologian maisteriohjelmaan. Aloitin 2021 psykologian aineopinnot ja sain ne valmiiksi alkuvuodesta 2024, joten myös haku suoraan maisteriopintoihin mahdollistui.

Tänä vuonna minun varsinainen valmistautumiseni pääsykokeeseen alkaa “vasta” nyt helmikuussa, mutta tänäkään vuonna en aio kohdata sitä vuoden 2022 mörköä, että joutuisin yksin rämpimään hakukevään läpi vaan valmentajanani, joukkueenani ja tukenani on tänä keväänä Psykologia etäopetus maaliskuu ilta 2024.

Hakumatkaani psykalle voit seurata Instagramista ja Tiktokista @annasitapsykaa.

Tsemppiä kaikille hakukevääseen!

Anna

Anna S.

Olen Anna, 37-vuotias ja alanvaihtaja. Minulla on takana jo yksi urahaave ja -polku, ja tällä hetkellä tavoittelen toista unelmieni uraa psykologina. Hakukertoja psykologialle on kertynyt jo useampi ja hakuvuosien aikana olen ehtinyt saada myös psykologian aineopintokokonaisuuden avoimessa yliopistossa valmiiksi. Hakukohteina on siis kandi + maisterin lisäksi myös Helsingin maisterihaku. Voit seurata matkaani Instagramissa ja Tiktokissa @annasitapsykaa.