Lääketiede  •  22.02.2020

Anatomiaa, anatomiaa, anatomiaa...

Liikkumisjaksoa on nyt takana 2 viikkoa, ja innostus anatomiaa kohtaan on vain lisääntynyt. Opittavaa on ollut paljon, mutta onneksi tenttiinkin on vielä monta viikkoa aikaa. Tähän mennessä olemme käyneet läpi alaraajojen luut, lihakset ja verisuonitukset, sekä selän ja vatsan alueen luita ja lihaksia. Ensi viikolla tulee yläraajan anatomia kuvioihin. Olemme myös tällä viikolla oppineet tutkimaan polven vammoja erilaisten testien avulla. Itselle nämä ovat melko tuttuja, sillä ramppasin nuorena ortopedien luona vähän väliä, mutta oli hauskaa itse kokeilla näitä omilla kavereilla sekä oppia testien oikeat nimet.

Tämän jakson alussa meillä on tavallisen PBL:n sijaan ollut TBL:ää, jossa yhden ryhmän sijaan kaikki vuosikurssilaiset ovat samassa. Meille on näytetty oikeita potilastapauksia, kerrottu tehtyjen testien tulokset ja näiden avulla meidän on ollut tarkoituksena yrittää diagnosoida tapaus. Ensimmäisellä kerralla olin itse ainakin hieman ruosteessa, mutta toisella kerralla olisin osannut diagnosoida suoraan kolme tapausta. Näinä hetkinä ymmärtää, ettei diagnosoiminen olekaan ihan rakettitiedettä, kunhan perusanatomia ja osaaminen ovat kunnossa.

Olen pitänyt TBL:stä myös sen vuoksi, että siinä tule ylimääräistä opiskeltavaa kotona, niin kuin tavallisessa PBL:ssä. Aikaa on muutenkin vähän verrattuna opiskeltavien asioiden määrään. Parin viikon päästä tavallinen PBL kuitenkin jatkuu, joten yritän nyt ehtiä opettelemaan kaikki tähän mennessä tulleet asiat.

Tällä viikolla sain myös tietää aineenvaihdunta -tentin menneen kevyesti läpi, ja karttuvan tiedon testissä sain monta pistettä yli kakkosten keskiarvon. Vaikkei karttuvan tiedon testien tuloksilla toisaalta ole mitään merkitystä, tuovathan hyvät pisteet aina hieman lisämotivaatiota opiskeluun.

Koulun lisäksi minulla on ollut tällä viikolla kaksi hutuiltaa; toinen oli meidän fuksien järjestämä tapahtuma omille hutuillemme ja toinen oli kahden hutumme tuparit. Oli hauskaa järjestää erilaisia yllätyksiä, ja samalla harjoitella ensi syksyä varten, kun olemme itse hutuja uusille fukseille. Torstain tupareissa pidimme juusto- ja viini-iltaa, ja loppuillasta osa lähti vielä pistoille ulkoiluttamaan haalareitaan. Itse jätin nämä välistä, sillä tällä viikolla minulla oli taas oma koirani Tampereella ja perjantain tutor alkoi jo kello 8.00.Tämä viikonloppu menee taas normaalisti porukoiden luona mm. anatomiaa opiskellessa ja kavereiden kanssa. Hyvää viikonloppua ja alkavaa viikkoa kaikille!

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01