Lääketiede  •  02.01.2020

Amanuenssina lastenpsykiatrialla

Hyvää uutta vuotta 2020!

Lastentautien amanuenssuuri on nyt yhtä viikkoa vaille suoritettuna. Tämän kuluneen viikon olen ollut lasten psykiatrisella osastolla. Halusin sijoittua viikoksi lasten psykiatrialle, koska lastentautien kurssin aikana psykiatrian opetusta oli viisi päivää, ja siitäkin vain yksi päivä oli kunnolla kliinistä opetusta. Halusin siis saada lisää kokemusta ja tietämystä alasta.

Amanuenssin rooli on osastolla ollut kokonaan vain sivusta seuraamista, mutta koen silti, että nyt viikon aikana minulle on selvinnyt paremmin, mitä lasten psykiatria pitää sisällään. Lasten psykiatrian osastolle lapset tulevat joko akuuttilähetteellä tai sitten he tulevat suunnitetulle tutkimusjaksolle. Olen viikon aikana päässyt osallistumaan kiertoihin, jotka ovat siis aina paperikiertoja. Lisäksi olen päässyt osallistumaan lääkärin ja perheiden välisiin tapaamisiin ja hoitoneuvotteluihin sekä päässyt seuraamaan itse lasten haastatteluja.

Kolme viikkoa on mennyt nopeasti, ja tiistaina loppiaisen jälkeen alkaakin kevätlukukausi. Amanuenssuuri jatkuu tosin vielä ensi viikolla, ja silloin olen sijoitettuna lasten infektiotautien osastolla. Opetus ensimmäisellä kouluviikolla on ainoastaan luentoja, joten saan hyvin suoritettua amanuenssuurin loppuun. Luennot jäävät vain sitten kotiin opiskeltaviksi.

Kuukauden amanuenssuuri on ollut mielestäni todella hyödyllinen, mutta samalla tuntuu, että olen saanut myös lomailla ja kerättyä voimia kevään opiskeluja varten. Hyödyllisintä amanuenssuurissa on ollut se, että olen päässyt harjoittelemaan kliinisiä taitoja lisää. Lisäksi se, että amanuenssuurin aikana näkee paljon erilaisia potilastapauksia on opettavaista. Olen sitä mieltä, että potilas potilaalta sitä oppii koko ajan paremmaksi lääkäriksi. Aina on siis hyötyä nähdä lisää erilaisia potilastapauksia.

Ja vihdoin sain myös palautettua syventävät opintoni (opinnäytetyö) plagiaatin tunnistusjärjestelmään Turnittimeen. Nyt on siis syvärit virallisesti valmiit, koska enää niitä ei voi muuttaa. Vihdoin ja viimein! Tuntuu hyvältä saada taas jokin asia eteenpäin, jolloin koen olevani myös askeleen lähempänä valmistumista. Vielä olisi kypsyysnäyte tekemättä, mutta sen koen olevan melko helposti pois alta hoidettavissa.

Ihanaa alkanutta vuotta! Toivottavasti vuosi 2020 tuo tulleessaan paljon onnistumisia ja haaveiden täyttymisiä erityisesti sinulle siellä ruudun toisella puolella, joka olet pyrkimässä lääketieteelliseen tiedekuntaan. Oli takana sitten epäonnistumisia tai olet vasta ensimmäistä kertaa hakemassa, nyt tänä vuonna on taas uusi mahdollisuus onnistua. Usko itseesi, siinä voisi olla hyvä uuden vuoden lupaus vuodelle 2020! 🙂

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.