Lääketiede  •  10.01.2018

Aloita lukeminen oikein!

Tammikuu alkaa olla jo hyvässä vauhdissa. Vuoden alku tarkoittaa monelle varmasti pääsykokeisiin valmistautumisen aloittamista. Kokosin tähän siis muutamia vinkkejä lukemisen alkuvaiheille, jotka auttoivat itseäni vuosi sitten. Mukana on pari jälkiviisauttakin pelastamaan teidät 😉

  1. Muista suunnitelma. Tämä ei tarkoita koko loppu kevään kattavaa minuuttitarkkaa lukujärjestystä vaan pikemminkin suuria linjoja. Mieti valmiiksi mitkä ovat itsellesi vaikeita aiheita jotka vaativat aikaa, luo lukurutiini jota noudatat mahdollisuuksien mukaan ja määrittele vapaapäivät. Edes pieni ajatus tulevasta ja selkeä rytmi luo rauhallisen mielen ja auttaa pysymään ajallaan.
  2. Älä aloita liian kovaa. Kevät on tässä vaiheessa vielä pitkä. Älä siis lähde liikkeelle liian kovaa ettet väsy. Pahinta ovat tarinat loppukeväästä loppuunpalaneista hakijoista. Joten, aloita rennolla otteella, pidä esimerkiksi viikonloput vapaina ja lisää tuntimäärää hiljalleen loppukevättä kohti jos se tuntuu hyvältä.
  3. Keskity omaan tekemiseen. Kuten missä tahansa asiassa itsensä vertaaminen muihin ei kannata. Tiedät itse parhaiten mikä lukutekniikka sinulle sopii, mihin pitää keskittyä ja koska täytyy pitää tauko. Jos joku muu lukee kirjat kolmesti läpi tai laskee jokaikisen fysiikan laskun ei tarkoita että sinunkin pitäisi!
  4. Laskurutiini. Fysiikan ja kemian kannalta laskurutiini on todella tärkeä. Pääsykokeessa on paljon eritasoisia laskuja ja rajatusti aikaa. Auttaa huomattavasti kun tehtävän tekninen suorittaminen on muodostunut peruspullaksi ja ainoastaan ongelman ratkaiseminen vaatii ajatustoimintaa. Nelilaskimen käyttöön kannattaa tutustua myös alusta lähtien jottei homma kaadu siihen. Yksinkertainen laskin tarvitsee kuitenkin vähän opettelua kaikkine ”kinkoineen”.
  5. Pidä hyvä mieli mukana! Jos motivaatiosi on taivaan sfääreissä ja tiedät tekeväsi töitä unelmiesi eteen on sinulla kaikki eväät onnistua. Tee hulluna töitä, käytä kaikki apu mitä tarvitset ja usko itseesi! Ei kuitenkaan ole mitään järkeä ajaa itseään aivan loppuun eikä syöttää itselleen negatiivisia ajatuksia kuten ”en kuitenkaan pääse”, ”muut hakijat ovat jo kokeneempia, ei mulla ole mitään mahiksia”, ”oon liian tyhmä ja kokematon”, ”ehkä viiden vuoden päästä sitten”. Ei, ei, ei, eieiei. Itseensä uskominen on tärkeintä valttia tässä pelissä! Se ajaa sinua eteenpäin, antaa luottamusta ja viimeistään kokeessa puskee stressin läpi. Tekeminen on paljon mukavampaa hyvällä mielellä positiivisin ajatuksin. Ja oli tulos tänä vuonna mikä vain, yksikään minuutti opiskeluasi ei ole mennyt hukkaan. Liian väsyneenä opiskelu ei onnistu joten pidä huolta jaksamisestasi.

Valtavasti tsemppiä luku-urakan aloittaneille!! Kannustan teitä ja olen täällä jos tulee mitä tahansa kysyttävää tai kaipaat juttuseuraa! 🙂

Laitan vielä lisää vinkkejä eri vaiheisiin sopien kevään mittaan.

-Anna

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita mun arkielämästä keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelijaelämään. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu 🙂