Lääketiede  •  13.02.2022

Älä huoli, aika riittää

Reilu kolme kuukautta jäljellä lääkiksen pääsykokeeseen. Monella saattaa olla tässä kohtaa jo kunnon kuumottelut päällä, niin oli minullakin hakuvuosinani. Haluan kuitenkin muistuttaa, että tässä on edelleen aivan älyttömästi aikaa. Sinulla on vielä enemmän kuin tarpeeksi aikaa oppia ne tehtävät ja asiat, jotka vielä tässä vaiheessa tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Kukaan ei vielä tässä kohtaa osaa kaikkea, ja vaikka et osaisi kaikkea vielä pääsykoepäivänäkään, ei tämäkään vielä tarkoita, ettet voisi päästä sisään. Kukaan ei osaa kaikkea edes pääsykokeessa, eikä kokeessa tarvitse saada lähellekään täysiä pisteitä päästäkseen sisään.

Sisäänpääsypisterajat ovat usein olleet 60-70 % kokonaispistemäärästä, mikä tarkoittaa että edes pari nollille menevää tehtävää eivät vielä yksinään vie sinulta lääkispaikkaa. Selailin syksyllä vanhaa pääsykoettani, ja minullakin oli yksi yli 10 pisteen kemian tehtävä mennyt täysin nollille. Silti pääsin Tampereelle helposti, ja aikaisemmin olleen ensikertalaispisteen avulla olisin päässyt myös Helsinkiin, jos olisin laittanut sen ensimmäiseksi vaihtoehdoksi.

Koska aikaa on vielä reilusti jäljellä, suosittelisin tässä kohtaa pitämään erityisen hyvän huolen omasta jaksamisestasi. Jos tässä kohtaa luku-urakkaa tuntuu, että opiskelu alkaa tuntumaan pakkopullalta ja viimeiset tunnit ja laskut eivät enää meinaa millään luonnistua, on aika ottaa vähän enemmän vapaa-aikaa. Sinun kroppasi tarvitsee tarpeeksi lepoa ja muunlaista virikettä palautuakseen. Oman jaksamisen ja hyvinvoinnin laiminlyönti on pahinta, mitä voit tällä hetkellä tehdä. Pidä siis huoli siitä, että saat tarpeeksi unta ja muuta tekemistä, kuin opiskelua. Kuuntele omaa kehoasi, se kyllä osaa kertoa sinulle sen omista voimavaroista.

Tässä kohtaa edes viikon loma ei romahduta urakkaasi millään tavalla, mutta jos tämä tuntuu liian radikaalilta, niin ota edes 1-2 päivää ylimääräistä vapaata. Voin luvata, että näiden päivien jälkeen lähdet aivan uudella drivellä ja motivaatiolla opiskeluiden kimppuun.

Hyvää alkavaa viikkoa! Pidä huolta itsestäsi!

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01