Lääketiede  •  22.03.2018

Akuutit sisätaudit

Kuten otsikko jo paljastaa, on tämä viikko kulunut Tyksissä akuuttien sisätautien osastolla. Oma motivaatio on ollut paljon suurempi kuin parina edeltävänä viikkona, joten kierroilla olen jaksanut keskittyä paremmin, ja muutenkin opiskelu on tuntunut mielekkäämmältä. Kivaa!

Akuutit sisätaudit on osasto, jonne potilaat tulevat yleensä suoraan päivystyksestä tai teho-osastolta jatkohoitoon. Myös potilaiden vaihtuvuus on osastolla suurta, joten tässä varmasti osasyitä siihen, miksi meille kerrottiin, että osastolla työskentely niin sairaanhoitajan tai lääkärin roolissa vaatii taitoa ja osaamista – kuten kyllä muillakin sairaalan osastoilla.

Viikon aikana pääsin tutkimaan oman potilaan ja kirjoittamaan hänestä tekstin. Kun ennen olemme kirjoittaneen tekstit vain Worldiin lääkärin arvioitavaksi, oli tällä viikolla todella kivaa, että saimme kirjoittaa tekstit potilastietojärjestelmään, jonne ne tallentuivat luettaviksi tuleville hoitaville lääkereille. Tuntui siis siltä, että tekemästämme työstä on oikeasti hyötyä. Monesti meillä kandeilla on aikaa tutkia potilasta paljon kauemmin kuin oikealla lääkärillä, ja lisäksi voimme panostaa potilastekstiin niin paljon, kuin itse vain jaksamme. Joten tämän takia olisi oikeasti hyvä, jos meidän kandien tekstejä hyödynnettäisiin enemmän.

Potilaan tutkimisen lisäksi olen ollut seuraamassa lääkärin kiertoja, jossa on taas saanut nähdä paljon erilaisia potilastapauksia ja lääkärien erilaisia työskentelytyylejä. Mitään erityisen jännittävää en ole päässyt näkemään, mutta sitäkin enemmän tärkeitä perusasioita, joita on hyvä osata.

Tulevan kesän työt amanuenssina on alkanut myös hahmottua. Se on varmaa, että touko-kesäkuussa olen kuukauden Turun kaupunginsairaalassa sisätautiosastolla ja elokuussa puoli kuukautta Paraisilla terveyskeskuksen vuodeosastolla, eli siellä pääsee varmasti treenaamaan ruotsia. Heinäkuun amanuenssi on vielä hieman pohdinnan alla, mutta se selviää sitten ajallaan.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.