21.02.2020

Ajatuksia kevään ennakkotehtävistä

Kevään 2020 ennakkotehtävät julkaistiin viime viikolla, ja tehtävänantoa pohdittuani halusin kirjoittaa muutamista asioista suunnitteluprosessiin liittyen oman kokemukseni pohjalta.

Tämän kevään ennakkotehtävien aiheena on Etelänapamantereelta löytyneet hylätyn kaupungin rakenteet, jotka viittaavat muinaisten korkeakulttuurien aikaiseen rakennukseen. Lumen alta löytyvästä rakennuksesta on tarkoitus tehdä valkoiseksi maalattu pienoismalli munakennoista ja grillitikuista. Pienoismallista otetaan kaksi kuvaa yläviistosta, ja sen lisäksi on tarkoitus tuottaa kaksi kuvaa näkymästä, sisä- ja ulkotiloista.

”Adelund laskeutui rakennuksen lähelle ja lähti tutkimaan löytöään. Kuten jo ilmasta oli voinut rakennuksen osista päätellä, kauan aikaa sitten vaikuttaneen muinaisen korkeakulttuurin hylätty suurikokoinen rakennus oli rakennettu käyttämällä munakennomaisia rakenteita. Katot olivat betonin kaltaista ainetta ja holveja kannattavat pilarit olivat samaa materiaalia. Tilat olivat muuten tyhjillään, mutta rakenteet olivat lähes kauttaaltaan ehjiä. Rakennuksen tilat olivat erikokoisia, erikorkuisia ja osin toisiinsa eri tavoin lomittuvia.”

Vuosittain toistuvat asiat arviointiperusteissa ovat muun muassa materiaalin monipuolinen käyttö, esitystaito ja tilallinen syvyysvaikutelma. Mallia tehdessä kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota siisteyteen, sillä sitä arvioidaan myös pääsykokeissa. Kun itse lähdin tekemään ennakkotehtäviä kaksi vuotta sitten, pohdin pienoismallia ehkä turhan pikkutarkasti. Kannattaa lähteä liikkeelle suuremmista massoista, ja tarkentaa yksityiskohtiin tarvittaessa vasta myöhemmin.

 

 

Ohjeistettu materiaalin monipuolinen käyttö voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta kannattaa muistaa, että myös hakijoita on todella paljon. Miten voit käsitellä materiaalia niin, että työsi täyttää tehtävänannon ja samalla erottuu joukosta?

Ulkonäkymää toteuttaessa kannattaa tarkastella omaa mallia mahdollisimman monesta eri näkökulmasta ja pohtia, miten se esiintyisi lumisessa ympäristössä. Ennakkotehtävissä on lähes joka vuosi vaadittu kuvassa tiettyä perspektiiviä, joka testaa hakijan hahmottamiskykyä. Kannattaa siis rohkeasti harjoitella perspektiivipiirtämistä ja tutkia, millaisia varjoja myös pienoismallin sisälle muodostuu. Sisätilojen kuvaamisessa keskittyisin syvyysvaikutelman lisäksi valon ja varjon kontrastiin, jotta tilallisuus välittyy katsojalle.

Kiinnitin tehtävänannossa myös huomiota digitaalisen muokkauksen mahdollisuuteen. Pienoismallista kannattaa tehdä toki mahdollisimman valmis, mutta valojen ja varjojen korostaminen voi toimia työn eduksi. Ei kannata kuitenkaan liikaa luottaa kuvankäsittelyyn, sillä pääsykokeissa töiden pitää toimia sellaisenaan. Tänä keväänä vaaditaan myös kaksi valokuvaa, joten kannattaa huolehtia, että kuvat ovat tarpeeksi erilaisia keskenään.

 

Ensimmäistä kertaa ennakkotehtäviä ei palauteta fyysisesti, joka toisaalta helpottaa niitä hakijoita, jotka eivät pääse tuomaan ennakkotehtäviään paikan päälle. Olen kuullut yhdestä jos toisestakin tapauksesta, joissa ennakkotehtävät jäivät matkan varrelle, eivätkä ehtineet sen takia palautukseen ajoissa. Palautukseen kannattaa silti varata tarpeeksi aikaa, kuten tehtävänannossa on muistutettu.

Olin hieman yllättynyt tehtävien materiaalivalinnasta, sillä munakennot eivät ole kaikista helpoin materiaali löytää, jos kananmunia ei tule ostettua omaan käyttöön. Onneksi ennakkotehtävien toteutukseen on melkein kaksi kuukautta aikaa, joten materiaaleja voi yrittää metsästää esimerkiksi kyselemällä ruokakaupoista. Jos munakennoja on hankala löytää tai niitä on todella rajatusti saatavilla, voi aloittaa suunnittelun jostain samankaltaisesta materiaalista. Massoittelun hahmottelu onnistuu, vaikka kaikki mitat eivät olisikaan millilleen täysin oikein.

Ennakkotehtävien aihe myös tänä keväänä on inspiroiva ja mielenkiintoinen, josta syntyy varmasti paljon erilaisia malleja ja kuvia. Toivotan kaikille hakijoille tsemppiä hakemiseen ja jaksamista pääsykoekevääseen!

Laura V.

Olen 23-vuotias toisen vuoden arkkitehtiopiskelija Aalto-yliopistosta. Opiskelun ohella tykkään viettää aikaani urheillen, lukien ja ystävien seurassa. Myös askartelu ja maalaus ovat lähellä sydäntäni.

Tänä syksynä tavoitteeni on kirjoitella pääsykoekeväästä, kokemuksistani valmennuskurssilta ja arkkitehtiopiskelijan arjesta. Arkipäivät menevät pitkälti kurssitöiden parissa, mutta onneksi mukaan mahtuu myös paljon naurua ja unohtumattomia kokemuksia.