09.01.2024

Acuta-viikot

Viimeiset kaksi viikkoa syyslukukaudesta menivät Acutassa eli päivystyksessä sekä SPÄI:llä eli sisätautien päivystysosastolla.

Acutassa on neljä eri ”osastoa”: KONS, OPERA, TULES ja PTO/Sokkari. KONS koostuu sisätauti- sekä neurologisista potilaista. Sinne tuodaan potilaita monista eri syistä, kuten korona, rintakipu, hengenahdistus, kaatuminen, myrkytykset, yliannostukset, huimaukset sekä muista neurologisista syistä. OPERA sisältää pehmytkudoskirurgian kuten gastrokirurgian, gynekologian, urologian yms. Yleisiä potilaita ovat esim. divertikuliitti-, haimatulehdus- ja umpisuolen tulehduspotilaat sekä esim. keskenmenot yms. TULESille tulevat kaikki ortopediset ja plastiikkakirurgiset potilaat, eli esimerkiksi kaikki murtumapotilaat. Viimeisenä on PTO/Sokkari, mikä on tehovalvonnan osasto, eli osasto, jonka potilaita seurataan erilaisilla monitoreilla tarkempaan kuin muilla osastoilla. Tällä osastolla potilaat ovat yleensä esimerkiksi yön yli tarkkailussa, ennen siirtymistä muualle.

Itse olin syksyn aikana eniten KONS:illa. Siellä pääsee mielestäni eniten kandina tekemään ja näkemään asioita. Itse pääsin usein 6 h päivystyksen aikana tutkimaan ja haastattelemaan itse 4–5 potilasta ja kirjoittamaan tekstit heistä. Eniten potilailla oli erilaisia infektioita, kuten korona tai influenssa, mutta tämän lisäksi pääsin tutkimaan pari SLT:tä eli jalan syvälaskimotukosta, yhtä vanhan potilaan kaatumista, yhtä alkoholikramppaaja sekä yhtä kollapsi- eli pyörtymispotilasta. Kaiken kaikkiaan Acutassa näkee ja oppii eniten, joten siellä oli kiva olla. Pääsin myös harjoittelemaan kanylointia sekä pari kertaa kokeilin ottaa arteria-astrupin eli valtimoverinäytteen, vielä en tosin ole onnistunut siinä. Omaksi lohdutuksekseni, toisen potilaan suonet olivat sen verran ohuet, ettei kokenut lääkärikään saanut sitä otettua ranteesta, mistä se kuuluisi ottaa.

Lisäksi meillä oli kipsausopetus, jossa Acutan lääkintävahtimestari opetti meitä tekemään toisillemme ranteeseen sekä jalkaan kipsin. Ei ole muuten helpointa tämä homma, ja jos potilaan käsi tai jalka vaihtaa asentoa laiton aikana (prosessi kuitenkin kestää n. 10-15 min), niin voi olla että murtuma luutuu väärään asentoon.

   Oli muuten pelottavaa käyttää tuota kipsin leikkaussahaa…Periaatteessa sahalla ei pysty vauriota tekemään, vaikka osuisikin ihoon, sillä terä ei pyöri vaan tärisee, mutta silti ajatus terästä oli pelottava.

SPÄI on osasto, jonne tulee sisätautipotilaita suoraan Acutasta. Potilaat siirtyvät sinne Acutasta, kun ensimmäiset näytteet ja tutkimukset on saatu otettua ja tehtyä. Monet infektiopotilaat siirtyvät SPÄI:lle, jos he eivät pärjää kotona, jos infektiota ei vielä ole tunnistettu ja/tai jos potilas tarvitsee suonensisäisiä antibiootteja. Keskimääräinen aika, mitä potilaat viipyvät osastolla on 2–3 vrk. Tämän jälkeen he usein pääsevät kotiin, tai heidät siirretään hoitoon toiselle osastolle.

Kaiken kaikkiaan nämä kaksi viikkoa olivat varmaan yhdet opettavaisimmista koko syksynä, sillä juuri sisätautiasioiden osaaminen auttaa todella paljon tulevaisuudessa diagnosoinnissa. Lisäksi tuli kyllä taas palautus maanpinnalle siinä, miten vähän muisti eri antibiootteja, ja mihin näitä käytetään.

Viimeisellä viikolla meillä oli integroitu tentti KAIKESTA syksyllä opetetusta asiasta. Tenttiaiheita olivat siis gastrokirurgia, urologia, verisuonikirurgia, ortopedia, plastiikkakirurgia, kardiologia, reumataudit, infektiot, munuaistaudit, sisätaudit jne… Tentti oli myös todella vaikea ja soveltava kaikkien mielestä. Paljon vaikeampi kuin aikaisempien vuosien tentit. Lopulta kuitenkin onneksi melkein kaikki pääsivät tentistä läpi, mukaan lukien myös minä. Onneksi, sillä lyhyen kolmen viikon aikana, joista kahtena viikkona olin vielä töissä, en olisi jaksanut alkaa kertaamaan asioita uusintaa varten.

Viimeisenä asiana loppuvuodelle oli vielä se, että sain VIHDOIN syvärini tehtyä. Voin sanoa, että näitä on sen verran monta vuotta väännetty, että tuntuu kuin suuri taakka olisi vihdoin pudonnut harteilta. Nyt voin keskittyä täysin vain omiin opiskeluihin.

Nyt kuitenkin uusi vuosi ja uudet kujeet. Itselläni se alkoi PTH- eli perusterveydenhuolto-jaksolla, mutta näistä lisää myöhemmissä postauksissa.

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01