Yleinen  •  06.03.2025

5 vinkkiä kevään toiseen yhteishakuun!

Kevään toisessa yhteishaussa on mukana syksyllä alkavat ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset. Opiskelemaan pyrkiminen on yksi elämän isoista päätöksistä, joten on tärkeää, että olet mahdollisimman hyvin perillä siihen liittyvistä käytännöistä. Yhteishaku tehdään sähköisesti Opintopolussa. Lue tästä viisi vinkkiä, jotka sinun on tärkeä tietää yhteishausta!

1. Kuka on ensikertalainen hakija ja mitä se tarkoittaa?

Ensikertalaisella hakijalla tarkoitetaan henkilöä, jolla ei ole Suomessa suoritettua korkeakoulututkintoa, eikä hän ole vastaanottanut opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkavasta korkeakoulutuksesta. Osa opiskelupaikoista on varattu vain ensikertalaisille.

Ensikertalaisuuden menettää vasta, kun ottaa vastaan opiskelupaikan.

Hakeminen, avoimen yliopiston opintojen suorittaminen tai opiskelupaikan saaminen ilman sen vastaanottamista ei vaikuta ensikertalaisuuteen.

2. Erilaiset valintakiintiöt

Voit tulla valituksi ylioppilastodistuksen, valintakokeen tai avoimen väylän perusteella. Ammattikorkeakouluun voi hakea myös ammattikoulun todistuksella. Jokaisessa hakukohteessa on ennalta määrätyt kiintiöt eri valintatavoille. Suuressa osassa hakukohteita n. 50 % opiskelijoista valitaan todistusvalinnalla ja 50 % valintakokeella.

Myös ensikertalaisille on oma kiintiö. Useimmissa hakukohteissa ensikertalaisille on varattu noin 70 % aloituspaikoista.

Joissakin koulutuksissa kaikki todistusvalinnan paikat on varattu ensikertalaisille, jolloin ei-ensikertalaiset voivat hakea vain valintakokeella.

Yhteishaussa sinut huomioidaan automaattisesti kaikissa soveltuvissa kiintiöissä. Hakulomakkeella ei tarvitse erikseen ilmoittaa, haetko todistuksella, valintakokeella vai molemmilla. Avoimen väylän haku tehdään erikseen.

3. Muista hakea ajoissa

Yhteishaku kestää noin kaksi viikkoa. Hakulomaketta ei voi muokata eikä jättää hakuajan päätyttyä, joten täytä hakemus hyvissä ajoin. Huomioi, että hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä jo klo 15. Lue tarkemmat ohjeet haun tekemiseen.

Jos hakemuksen jättää tekemättä, haku siirtyy vuodella eteenpäin.

Aseta muistutus ja tee hakemus heti haun alkaessa.

Hakulomaketta voi muokata hakuajan aikana Oma opintopolku -palvelussa, johon kirjaudutaan mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla, joten voit muuttaa esimerkiksi hakutoiveiden järjestystä niin pitkään, kun yhteishaku on käynnissä.

Muista hakea määräaikaan mennessä myös yksilöllisiä järjestelyjä kokeeseen (esim. lisäaika), jos olet niihin oikeutettu. Yksilöllisiä järjestelyjä on haettava 1.4.2025 klo 15 mennessä.

4. Mieti huolella hakukohteiden järjestys

Hakukohteet tulee asettaa mieluisuusjärjestykseen. Ensimmäiseksi koulutus, johon haluat eniten, toisena seuraavaksi mieluisin ja niin edelleen. Sinulle voidaan tarjota vain yhtä opiskelupaikkaa ja se on hakukohteista ylin, johon pisteesi riittävät. Muut hakukohteet peruuntuvat automaattisesti.

Hakukohteiden järjestyksellä ei tarvitse taktikoida. Pääsääntöisesti valinta perustuu vain todistuksen tai valintakokeen pisteisiin, eikä esimerkiksi ensisijaisesta hakukohteesta saa lisäpisteitä.

5. Valintakokeisiin valmistautuminen

Yliopistojen valinnoissa käytetään yhdeksää kansallista valintakoetta ja ammattikorkeakouluilla on yhteinen AMK-valintakoe. Tarkista Opintopolusta, mitä koetta hakukohteesi käyttävät.

Valmistautuminen riippuu kokeen sisällöstä. Joihinkin kokeisiin, kuten lääketieteellisen valintakokeeseen, täytyy valmistautua kuukausia tai jopa vuosia. Toiset kokeet, kuten kasvatustieteen ja yhteiskuntatieteiden kokeet, perustuvat paikan päällä jaettaviin aineistoihin, jolloin harjoittelu keskittyy yleisiin opiskelu- ja tekstinkäsittelytaitoihin.

Pääsykokeet ovat edelleen tärkeä reitti yliopistoon. Kaikkiin kokeisiin on mahdollista ja kannattaa valmistautua. Hyvä valmistautuminen parantaa huomattavasti mahdollisuuksia sisäänpääsyyn.

 

Haluatko lisätietoa?

Tilaa Eezy Valmennuskeskuksen hakuopas! Alakohtaisista oppaista löydät lisätietoa valintakokeista, todistusvalinnasta ja aiempien vuosien pisterajoista sekä vinkkejä valintakokeeseen valmistautumiseen.

Onnistu pääsykokeessa valmennuskurssin avulla!

Meiltä löydät valmennuskurssit ja itseopiskelumateriaalit jopa 35 eri alan pääsykokeeseen 50 vuoden kokemuksella.