Lääketiede  •  03.05.2023

3 viikkoa lääkiksen pääsykokeeseen

Vajaa kolme viikkoa lääkiksen pääsykokeeseen. Vuosi on taas mennyt hujauksessa, ja sinulla voi ollakin sellainen fiilis, että aika loppuu kesken. Urakka on varmasti ollut todella pitkä, energiaa vievä, ja välillä ehkä hermoja raastavakin. Kuka tahansa olisi aivan loppu tässä kohtaa. Tämä hetki on kuitenkin se, mikä tulee erottelemaan sinut muista. Nyt jos koskaan on tärkeintä itsensä kannustaminen, motivoiminen ja psyykkaaminen. Muistan ajatelleeni monta kertaa sisäänpääsyhakukertanani ”minä pystyn tähän, tämä on minun vuoteni”. Jos ajattelet näin, mikään tai kukaan ei voi tulla sinun ja unelmiesi väliin.

Jos tuntuu, että tämä meinaa unohtua, kun jokin lasku ei mene oikein vieläkään, niin kirjoita tätä esim. kalenteriin, muistilapuille ympäri kämppää jne. Näin muistat tämän aina. Tämä voi olla juuri se, mikä auttaa sinua pääsemään vaikeimmistakin hetkistä yli.

Tällä hetkellä oma jaksamisesi ja muutenkin henkinen hyvinvointi on kaiken a ja o. Tukeudu läheisiisi, jotka tukevat ja kannustavat sinua. Karsi elämästäsi pois kaikki ylimääräiset stressitekijät ja asiat/henkilöt, jotka eivät tuo sinulle energiaa ja/tai hyvää oloa. Jos sinulla on esim. studygram, ja muiden pääsykoestressailut ja lukutunnit aiheuttavat sinussa ahdistusta tai lisästressiä, ota taukoa studygramista pääsykokeisiin asti.

Yleensä ne, jotka eivät ole koskaan hakeneet lääkikseen, eivät ymmärrä mitä kaikkea se vaatii, mutta tämä onkin usein hyvä juttu tässä kohtaa. Näiden ihmisten kanssa voit unohtaa hetkeksi pääsykokeet, ja saada muuta ajateltavaa. Näin aivosikin saavat hetken aikaa levätä.

Sinusta varmasti tuntuu tällä hetkellä siltä, että haluat opiskella päivät pitkä, ilman taukoja, koska ”muutenhan aika loppuu kesken”. Tämä on kuitenkin yksi pahimmista asioista, mitä voit itsellesi tehdä, sillä suurella todennäköisyydellä vedät itsesi aivan loppuun ja pahimmillaan olet burn outin partaalla ja/tai sairastut juuri ennen pääsykoetta. Sitä sinä et varmasti halua. Vaikka päiviä ei enää älyttömästi olekaan, on tässäkin vaiheessa täysin ok pitää vapaapäiviä, jos siltä tuntuu. Yksi vapaapäivä antaa kehollesi aikaa palautua ja opiskelut voivat sujua 100x paremmin seuraavana päivänä. Mene siis täysin oman jaksamisesi mukaan.

Tein itsekin sen virheen ensimmäisenä hakuvuonnani, että opiskelin viimeiset viikot hulluna. Tämä johti lopulta väsymiseen ja jäin todella kauas sisäänpääsystä. Toisena vuonna tein eri tavalla, enkä nostanut lukutunteja paria vikaa viikkoa lukuun ottamatta yli 30 h/vko. Kokeessa olin paljon energisempi ja rauhallisempi, ja tämä olikin se vuosi, kun pääsin sisään.

 

Lopuksi halusin jakaa vielä parhaat vinkkini tähän viimeiseen rutistukseen:

  1. Laske, laske, laske… laskurutiini on kaiken a ja o tässä kokeessa

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun täytyy laskea vain vaikeimpia tehtäviä, mitä et ehkä ole aina osannut suoraan. Laske eritasoisia laskuja, se jos joku tuo sinulle sekä laskurutiinia että itsevarmuutta

  1.     Muista kokonaisuuksien hahmottaminen biologiassa

– tee esimerkiksi erilaisia mind mappeja tms. Näistä on helppo kerrata kaikki lopussa

– itse pidin esim. siitä, että annoin itselleni jonkin aiheen, kuten ”ruoansulatus”. Tämän jälkeen kirjoitin paperilla kaiken, minkä muistin aiheeseen liittyen. Kun en keksinyt enää mitään, otin kirjan käteen ja katoin unohdinko jotain. Jos unohdin, merkkasin sen paperille punaisella. Kun tällä tavalla laitat itsesi miettimään jotain aihealuetta, usein huomaat osaavasi paljon enemmän kuin aluksi ajattelit.

  1. MUISTA LEPO!

– Tätä ei varmasti voi painottaa tarpeeksi. Kuuntele kehoasi, ja jos sinusta tuntuu liian väsyneeltä ja epämotivoituneelta, ota vapaata.

– Uni on myös älyttömän tärkeää tällä hetkellä. Unen aikana oppimasi asiat siirtyvät pitkäaikaiseen muistiin, mitä tarvitset asioiden mieleen palauttamisessa esim. koetilanteessa. Sen lisäksi, ennen koetta moni jännittää liikaa nukkuakseen kunnolla, joten kannattaa nyt jo alkaa kerätä voimavaroja vähän talteen.

  1. Pidä muutenkin huolta sekä fyysisestä että henkisestä hyvinvoinnistasi

–  Syö hyvin ja tasapainota opiskeluja esimerkiksi liikunnalla tms. harrastuksella

  1. Pyhitä vapaapäivät

– Tee kaikkea, mistä tykkäät ja mikä saa ajatuksesi muualle opiskeluista

– Kannattaa myös hieman vaihtaa maisemaa, eli vaikka katsoisit koko päivän Netflixiä kotona, tee se jossain muualla kuin opiskelupisteesi lähellä. Näin vältät liiallisen houkutuksen avata kirjat

  1. SINÄ PYSTYT TÄHÄN!
  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01