Lääketiede  •  26.03.2023

2 kuukautta ennen pääsykoetta

Enää pari kuukautta pääsykokeeseen. Enemmänkin VIELÄ. Vaikka tällä hetkellä varmasti tuntuukin, että aika menee siivillä ja vielä olisi miljoona asiaa opeteltavana, nyt ei todellakaan ole syytä panikoida. Sinulla on tarpeeksi aikaa opiskella vielä monta uutta asiaa ja kerrata jo aiemmin opittuja asioita.

Nämä tulevat viikot ovat todella tärkeitä niin kertaamisen mutta myös omasta jaksamisesta huolehtimisen kannalta. Muista opiskella kunnolla ja ylläpitää laskurutiinia laskemalla eri aihealueiden laskuja koko ajan, mutta muista myös oikeasti pitää huolta omasta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Pahinta mitä voit tällä hetkellä tehdä, on nostaa tunnit ihan älyttömiin määriin ja laiminlyödä levon ja unen määrä. Tässä ajassa ehdit vielä vetää itsesi burn outin partaalle juuri ennen pääsykoetta, mikä tottakai olisi se pahin mahdollinen tapahtuma

Jos et ole vielä aikaisemmin tehnyt viikko-ohjelmaa opiskeluillesi, kannattaa se tehdä nyt. Selaile pääsykoealue läpi ja mieti, mitä osaat ja mikä vaatii vielä harjoittelua. Tee tämän perusteella itsellesi päivä- tai viikkokohtainen suunnitelma. Näin pysyt kärryillä koko ajan, missä mennään ja mitä on vielä edessä. Älä kuitenkaan tee sekunti-aikataulua. Ole itsellesi armollinen ja varaa aikaa reilusti palautumiseen, vähintään 1 vapaapäivä viikossa tekee vain hyvää sekä mielelle että keholle. Älä myöskään ruoski itseäsi, jos et joka viikko pysy aikataulussa, elämässä mitään ei pysty suunnittelemaan täysin, aina tulee jotain liikkuvia tekijöitä, joihin ei ole voinut etukäteen varautua.

Toinen tärkeä asia tällä hetkellä on oman motivaation ja itseluottamuksen ylläpitäminen. Olet varmasti jo väsynyt tässä kohtaa opiskelu-urakkaa, kuka tahansa olisi, mutta kyllä sinä vielä jaksat. Mieti pääsykoepäivää, jolloin pääset näyttämään osaamisesi. Mieti sitä päivää, kun opintopolun etusivulle pomppaa teksti ”opiskelupaikka myönnetty”. Mikään ei voita tuota tunnetta, trust me. Tiedän, että välillä on vaikeampaa luottaa itseensä, mutta sitä tarvitaan. Muiden tuki on tietenkin tärkeää ja tuntuu hyvältä, mutta oma itseluottamus on kaikista tärkeintä. Jos sinä luotat itseesi, ei ole väliä luottaako kukaan muu.

Edellisen pointin vuoksi on myös tärkeää unohtaa muut ja olla vertaamatta itseäsi muihin. Studygramien seuraaminen voi olla kivaa ja myös motivoivaa, mutta muiden tekemisten ja varsinkin lukutuntien näkeminen voi helposti aiheuttaa ahdistusta. Jos tunnistat itsessäsi yhtään tällaisia tunteita, on parempi ottaa taukoa studygramista. Itsensä vertailu muihin ei yleensä johda mihinkään hyvään, päinvastoin. Jos kuitenkin et meinaa saada näitä ajatuksia päästäsi, niin mieti tätä: KUKAAN ei koskaan osaa kaikkea pääsykokeessa, mutta hyvä uutinen on se, ettei  tarvitsekaan osata.

Hyvää alkavaa viikkoa!

  • Katja
Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01