
Olivian vinkit lääkiksen pääsykokeeseen
Pääsykokeessa ja koetilanteessa oleminen on tullut Olivialle vuosien varrella tutuksi. Lue blogista Olivian vinkit lääketieteen pääsykokeeseen valmistautumiseen ja koepäivään.
Pääsykoe lähestyy
Moikka kaikille ja varsinkin tulevana keväänä pääsykokeeseen osallistujille!
Kevät on jo pitkällä ja pääsykoe lähestyy hurjaa vauhtia, sillä pääsykokeeseen on enää vain alle kuukausi aikaa, hui. Monelle kevät on varmasti jännittävää ja stressaavaa aikaa, ja siksi haluaisin jakaa muutaman oman vinkkini, joista muillekin voisi olla apua pääsykokeeseen valmistautumisessa sekä itse pääsykokeessa.
Opiskelen tällä hetkellä jo yliopistossa kolmatta vuotta ja jo toista alaa, joten pääsykokeisiin lukeminen ja itse koetilanteessa oleminen on tullut minulle vuosien varrella tutuksi. Yliopisto-opintojen ohella olen osallistunut lähes joka vuosi lääkiksen pääsykokeisiin ja tietyt asiat ovat pääsykokeiden osalta muodostuneet jo rutiineiksi. Siksi ajattelin, että voisin jakaa hieman omia vinkkejäni pääsykokeeseen ja siihen valmistumiseen liittyen, sillä oikeanlaisella valmistautumisella pystyy rakentamaan sekä itseluottamusta että lievittämään stressiä.
1. vinkki: Tee harjoituspääsykokeita
Ensimmäinen vinkkini on harjoituspääsykokeiden ja vanhojen pääsykokeiden tekeminen. Niiden avulla pystyy hiomaan omaa koetaktiikkaa ja testata erilaisia tekniikoita – esimerkiksi tehtävien tekojärjestystä. Kannattaa kokeilla, aloittaako tehtävät helpoista vai vaikeista, ja miten se vaikuttaa suoritukseen. Aiemmin miinuspisteet ovat olleet tärkeä osa strategiaa, ja harjoituskokeissa voi kokeilla, onko järkevää vastata epävarmoihin kysymyksiin vai jättää ne tyhjiksi.
Jos haluat vielä harjoitella harkkakokeiden avulla, kurkkaa Eezy Valmennuskeskuksen lääkiksen harjoituskoekoepaketti. Myös aikataulutus on lääkiksen pääsykokeessa erittäin tärkeää, erityisesti nyt, kun pääsykoe on uudistunut. Harjoituskokeiden avulla pystyt paremmin miettimään, missä järjestyksessä teet eri osiot ja miten jaat aikasi järkevästi koko kokeen ajalle.
2. vinkki: Käy koepaikalla ennen koetta
Toinen vinkkini liittyy koepaikkaan, jossa pääsykoe suoritetaan. Suosittelen, että päivää ennen pääsykoetta kävisit paikan päällä pääsykoepaikalla, jotta tiedät mistä koesaliin tai -rakennukseen pääsee sisään. Näin vältytään siltä, että koeaamuna ei löytäisikään paikalle.
Tämä vinkki on erityisesti niille, jotka suorittavat pääsykokeen sellaisessa kaupungissa, jossa ei itse asu. Paikan päällä käynti voi vähentää koeaamun stressiä huomattavasti, kun tiedät mihin mennä.
3. vinkki: Huolehdi riittävästä unesta ja ravinnosta
Kolmantena vinkkinä haluan muistuttaa riittävästä unesta ja ravinnosta. Hyvät yöunet ja kunnon ruokailu ennen koetta ovat tärkeässä roolissa vireystilan kannalta. Koska tänä vuonna pääsykoe alkaa vasta klo 14:00, aamulla voi rauhassa nukkua ja syödä hyvän lounaan ennen kokeeseen lähtemistä.
Myös eväiden miettiminen etukäteen kannattaa: haluatko syödä kokeen aikana jotain pientä, kuten hedelmiä tai pähkinöitä, vai jotain vähän ruokaisampaa? Itselle jo vakioeväiksi ovat muodostuneet esimerkiksi karjalanpiirakat sekä viinirypäleet. Muista myös, että purkan syöminen kokeessa on kielletty, joten kannattaa totutella siihen jo etukäteen, jos purkka kuuluu normaalisti keskittymisen tueksi niin kuin itselläni.
4. vinkki: Koepäiväksi mahdollisimman mukavat vaatteet
Neljäntenä vinkkinä on pukeutuminen pääsykokeeseen. Valitse koepäiväksi mahdollisimman mukavat ja rennot vaatteet. Koesaleissa voi joskus olla viileää, joten villasukat ovat ainakin minulle ihan must!
Jos omaa keskittymistä auttaa täysi hiljaisuus, kannattaa pakata mukaan myös korvatulpat. Aikaisempina vuosina korvatulppien on pitänyt olla suljetuissa läpinäkyvissä muovipakkauksissa, mutta en ole aivan varma kuinka tarkkoja tästä ollaan.
Myös oma kynä ja pyyhekumi kannattaa ottaa mukaan, jos haluat tehdä muistiinpanoja tai luonnostella vastauksia paperille.
5. vinkki: Pidä pieniä taukoja kokeen aikana
Viides ja viimeinen vinkkini liittyy itse koetilanteeseen. Jos jokin tehtävä tuntuu mahdottomalta ja alat jumittua, älä jää väkisin paikallesi – käy jaloittelemassa ja pidä pieni tauko esimerkiksi käymällä vessassa. Pieni liike ja tauko voivat virkistää ajatuksia ja auttaa jatkamaan tehtäviä uudella energialla ja ehkä jopa uudella näkökulmalla.
Muista myös, että aina ei ole järkevää jäädä pitkäksi aikaa vaikeaan tehtävään. Kokeessa on tärkeää kerätä pisteet niistä tehtävistä, jotka tuntuvat helpommilta, ja palata haastavampiin vasta lopuksi.
Tässä oli mun vinkit pääsykokeeseen. Hurjasti tsemppiä kaikille näihin viimeisiin viikkoihin – uskokaa itseenne ja omiin taitoihinne!