Oikeustiede  •  30.06.2025

Pinjan rehelliset fiilikset oikeustieteen valintakokeesta

Pinja haki oikeustieteelliseen kolmatta kertaa – ja tällä kertaa valintakoetta edelsi kolme päivää tiivistä lukemista. Miten hän selvisi monisivuisesta ennakkomateriaalista, mitä hyötyä valmennuskurssista oli ja miltä itse koepäivä lopulta tuntui? Tässä blogissa Pinja kertoo rehelliset fiiliksensä kevään 2025 oikeustieteen valintakokeesta.

 

Ennakkomateriaalin pituus yllätti

Kun heräsin maanantaina kesäkuun ensimmäisellä viikolla yhdeksältä katsomaan ennakkomateriaaleja oikiksen valintakokeeseen, voin varmasti uskoa, että kaikilla oli samanlainen reaktio siitä.

”Kolme päivää aikaa ja 200 sivua!”

Tiesin, että materiaali tulee varmasti olemaan haastava, mutta en uskonut sen olevan näin pitkä. No onnekseni itse materiaali ei ollut niin haastava, jopa ihan mielenkiintoinen ja tuttua tavaraa.

Olimme juuri Eezy Valmennuskeskuksen kurssilla käyneet ”oikisluennoilla” läpi vastaavan tyylistä tekstiä. Olen myös vuosien varrella avoimessa yliopistossa lukenut saman tyylisiä tekstejä, joten tämä ei tullut täysin shokkina.

 

Valmennuskurssista suuri apu valmistautumiseen

Itse valmennuskurssista oli todella paljon hyötyä! Kattavat videot, joissa käytiin artikkelien sisältöä läpi yksityiskohtaisesti, auttoivat ehdottomasti sisäistämään tekstiä niin lyhyessä ajassa.

”Ammattitaitoisten opettajien videot olivat tärkeä osa omaa valmistautumista valintakokeeseen.”

Luin kolmen päivän aikana noin viisitoista tuntia päivässä. Aikaa oli niin rajallisesti, ja halusin käyttää jokaisen minuutin hyödyksi.

 

Vertailua vanhaan valintakoemalliin

Olen kaksi kertaa hakenut vanhalla valintakokeella, jossa luettiin kuukausi materiaaleja. Siihen nähden vanha valintakoe oli armollisempi, että oli enemmän joustinvaraa päivissä. Pystyi testailemaan erilaisia opiskelutekniikoita ja nähdä mikä toimii itselle.

Tänä vuonna piti olla selvillä jo ennen koetta, mikä opiskelumuoto itselle toimii kaikista parhaiten, sillä aikaa testailuun ei ollut. Onneksi valmennuskurssilla käytiin näitäkin asioita läpi! Tämän avulla pystyin koko kevään treenailemaan, mikä tekniikka sopii itselle kaikista parhaiten.

 

Valmistautuminen kannattaa – mediakeskustelusta huolimatta

Mediassa on kovasti puhuttu siitä, että valintakokeisiin ei tarvitsisi enää valmistautua – olen tästä hyvin eri mieltä. Kevään valmistautuminen vähintään sai minut varmemmaksi ennakkomateriaalien saapuessa ja itse koetilanteessa.

Tiesin, että valintakokeessa olevat asiat on asioita, joista olin tehnyt lukuisia tehtäviä ja harjoituspääsykokeita kevään aikana.

 

Kokeesta selvitty – nyt nautitaan kesästä

Itse koe oli mielestäni mielenkiintoinen. Oikeustieteen eriytyvä osio oli mielestäni paljon helpompi kuin yhteinen osio. Monivalintojen miinuspisteet kuitenkin herättävät minussa epävarmuutta, sillä viime vuoden kokeeni kaatui niihin.

”Esseet olivat minun heiniäni ja koin niissä osaamiseni näyttämisen helpommaksi.”

Tärkeintä on, että nyt koe on ohi ja saan alkaa nauttimaan kesästä!

Totta kai heinäkuu jännittää, kun tulokset saapuvat, mutta muuten kevään pitkän työn jälkeen on ihana lomailla hyvällä omalla tunnolla. Kaikesta huolimatta yritin parhaani valintakokeessa ja koen sen olevan tärkeintä!

Hyvää kesää!
Pinja

Oikikseen 2026?

Aloita valmistautuminen ajoissa ja moninkertaista mahdollisuutesi onnistua pääsykokeessa valmennuskurssin avulla.

Varaa paikkasi kurssilta nyt 25 % alennuksella käyttämällä etukoodia SUMMER. Hyödynnä etu viimeistään 4.8.2025.

Pinja H.

Heippa! Mä oon Pinja 22-vuotias turkulainen. Haen nyt kolmatta vuotta oikikseen, oon valmistunut ylioppilaaks kesällä 2022. Oon välivuosilla tehnyt opintoja avoimeen yliopistoon, käynyt korottamassa ylppäreitä ja panostanut nyt kaks kertaa täysiä valintakokeeseen. Oon Eezy Valmennuskeskuksen helmikuun etäkurssilla tänä vuonna. Mun tiktok: @pinjahart