
Pääsykoekevät koskettaa koko perhettä
Kun perheen nuori päättää lähteä tavoittelemaan opiskelupaikkaa korkeakoulusta, se heijastuu helposti koko kodin arkeen. Pääsykokeisiin valmistautuminen vaatii aikaa ja keskittymistä – ja tukea myös lähipiiriltä. Vanhemman rooli ei ole tehdä työtä lapsensa puolesta tai ratkaista tehtäviä, vaan luoda ympäristö, jossa nuori voi keskittyä tavoitteeseensa rauhassa.
Yildirimin perheessä on kokemusta kolmen tyttären pyrkimiskeväältä. Tässä jutussa ääneen pääsevät äiti Päivi ja nuorimmainen tytär Lara, jotka jakavat omakohtaisen kokemuksensa siitä, miten vanhemmat voivat tukea nuoren pääsykokeisiin valmistautumista ja kuinka pyrkimisrauha heidän perheessään rakentui.
Näin pääsykoekevät näkyy arjessa
Kun valintakokeeseen valmistautuminen alkaa, arki muuttuu. Kotona tarvitaan enemmän hiljaisuutta, ruokailuja on hyvä rytmittää lukupäivän mukaan ja ajankäyttöä suunnitellaan entistä tarkemmin. Myös kotitöiden jakautuminen voi mennä uusiksi. Tilanteessa korostuu vanhemman rooli arjen rauhoittajana ja tukijana.
Päivi: Hälinää oli tietysti enemmän esikoisen pyrkiessä, kun nuoremmat sisarukset asuivat vielä kotona. Hän opiskelikin kirjastossa tai ajoitti pääsykoelukemisen päiväaikaan, kun muut olivat poissa ja kotona oli hiljaista.
Lara: Minä asuin kotona, mutta muut sisarukset olivat jo muuttaneet pois, kun pyrin luokanopettajaksi. Minulle rakentui omat päivärutiinit: opiskelu, työ iltapäiväkerhossa, musiikkiharrastus ja valmennuskurssikerrat.
Vaikka itse lukemistyö on nuoren vastuulla, ympäristöllä on valtava merkitys: pääsykokeisiin valmistautuminen on intensiivinen jakso, joka vaatii keskittymistä – ja siksi perheen yhteinen tuki voi olla se, mikä tekee eron onnistumisen ja uupumisen välillä.
Päivi: Meillä on ollut näkemys oikeastaan tyttöjen lapsuudesta lähtien, että kun he hoitavat hyvin oman hommansa, koulun ja monet harrastukset, niin muita kotitöitä on voinut jättää vähemmälle.
Lara: Juurikin noin. On ollut puitteet, että voi keskittyä olennaiseen ja kotoa tuli työnjako, että omat hommat tulee hoitaa hyvin. Ja vanhemmat huolehtivat, että tulee esimerkiksi syötyä hyvin.
Vanhempien tuki ja pyrkimisrauha tärkeitä
Vanhempien merkitys korostuu erityisesti arjen sujuvuuden ja henkisen tuen näkökulmasta. Pyrkimisrauha ei synny itsestään – se rakennetaan yhdessä.
Päivin, mielestä vanhempien tehtävä pyrkimiskeväänä on ennen kaikkea luoda tilaa ja mahdollistaa levollinen opiskeluaika sekä tilanne nuorelle.
Päivi: Ei saa vaatia liikaa, ettei nuori ahdistu tilanteesta, mutta samalla pitää muistaa, että onnistumiset ja tulokset syntyy vain tekemällä töitä. Olenkin kannustanut opiskelemaan jaksoissa: Opiskele 45 minuuttia, lepää, opiskele taas 45 minuuttia, lepää, syö jne.
Lara: Pääsykoekeväänä olin kovin motivoitunut ja keskittynyt opiskeluun. Ei työnteko joka hetki kivaa ole, mutta kaikki päättyy jossain vaiheessa. Minulla oli selkeä päämäärä ja oli selvää, että jotta voin olla opettaja, minun on tehtävä tämä.
Päivi: Ja me oltiin isän kanssa kovin tyytyväisiä ja iloisia, kun näimme, miten antaumuksella sinä opiskelit, innokkaasti kerroit sekä esittelit mitä osaat ja olet oppinut.
Päivistä huokuu vanhempien ylpeys ja lämpö äänessä.
Päivi: Välillä vanhempien pitää tuupata eteenpäin, vaatia sopivasti ja ohjata lempeästi: Kyllä sä osaat, kyllä sä pystyt – tee vaan!
Lue aiemmasta blogista Laran ja Päivin hakutarinat ja muistot pääsykoekeväistä

Laran vinkit vanhemmille nuorten tukemiseen
- Anna tilaa miettiä omaa alaa. Se ei välttämättä tule heti lukion jälkeen. Joskus voi tulla epäonnistumisiakin.
- Nuori voi löytää oman juttunsa miettimällä, mitä töitä hän haluaisi tehdä ja löytää siihen useita eri opiskelureittejä.
- Kannusta etsikkoaikana sekä tue nuoren päätöstä.
Päivin vinkit vanhemmille ja nuorille
- Jos nuorella on oma vahva toive, mitä haluaa ja mitä kohti menee, niin tue sitä.
- Jos on epäröintiä, niin kannusta: sulla on vielä aikaa, sä olet nuori, ota rauhassa, mieti, tee jotain. Kyllä oma ala löytyy kaikille.
- Ilman työntekoa harvoin onnistuu ja siitä ei kannata ahdistua. Tuo vaihe pitää vain jaksaa työn ja levon tasapainolla. Opiskelutyöstä tulee rutiinia.
Koko perhe mukana, omilla tavoillaan
Pääsykoekevät on monelle nuorelle tärkeä ja jännittävä elämänvaihe. Vaikka lukeminen on yksilön työtä, ei sitä tehdä yksin. Kun vanhempi luo arkeen turvaa, rauhaa ja kannustusta, voi nuori keskittyä siihen, mikä on olennaista: tavoitella omaa unelmaansa. Pienet asiat, kuten lämmin ateria tai kuunteleva korva, voivat juuri silloin olla kaikkein tärkeimpiä.